Wpis z mikrobloga

@errorek95: Wygladaja legitnie, w DE kosztuja od 5€ (zaleznie od stacji). Generalnie nie spotkalem sie aby kontrolowali te plakietki dla aut w ruchu. Chod znam przypadki odholowania auta poza strefe za brak owej :-)

@Pulton: jesli rok produkcji auta jest po 1993r to spokojnie dostaniesz zielona i wjedziesz do Berlina bez konsekwencji :)
  • Odpowiedz
@Pulton z benzyna dostaniez 4 bez problemu, jak bedziesz wjezdzal do berlina obczaj sobie najpierw jakies DEKRA na drodze i po prostu daj dowod rejestracyjny, powiedz ze chcesz naklejke i tyle, olej te allegro, oni na pewno nie wpisuja twojego samochodu do rejestru.
  • Odpowiedz
@Hertha: tak tak wiem, w de kosztują 5€ w oficjalnych miejscach, u nas w oficjalnych miejscach po 90 zł albo jeszcze więcej :/ z tego powodu troszkę mnie dziwi cena 35 zł i zastanawiam się czy nie są trochę "lewe" :D
  • Odpowiedz
@errorek95 tak jak @Hertha napisal, moga byc legitne i moga nie sprawdzac z reguly szczegolow, tylko czy jest po prostu (czesto policja na motorach sie rozglada w centrum) ale po co kombinowac jak mozna miec legitna i to taniej? a zajmie to 3 minw stacji
  • Odpowiedz
@errorek95: Ciezko powiedziec czy w pełni legalna, bo fotek nie ma...
Najprosciej jak masz kogos znajomego w Berlinie - wysylasz skan dowodu, on drukuje, idzie z tym do jakiegokolwiek punktu ktory wystawia (TÜV, Dekra, salony samochodowe, wiekszosc warsztatow) i w pare minut wychodzi z naklejka, bez 5€.
Sprawdzone pare razy, załatwiałem tak rodzince pare naklejek. Ba, diagnosta był szczesliwy ze mu ksero zostawiałem, mogł dokonczyc kawke i ciastko, a wklepac
  • Odpowiedz
@errorek95 ja kiedys probowalem kupic w salonie Hondy to powiedzieli ze tylko do nowych salonowych aut daja naklejki, sprawdz punkt DEKRA, czesto sa wlasnie przy wjazdach/wyjazdach na ring, na obrzezach miast
  • Odpowiedz
@miki4ever: jakies zrodlo, szczegoly? Znam ludzi ktorzy jezdza bez plakietek z powodzeniem od lat... Tylko dwie osoby mialy przypal (lawete) ale to za parkowanie w centrum. Nie spotkalem sie aby ktos mial problemy za jazde. Probka nie jest jakas duza bo z 5 osob (dziwnym trafem to tylko Polacy :P). Aaaa i mandat za brak plakietki to 10€ (taki przynajmniej byl kiedys, nie wiem czy aktualne info).
  • Odpowiedz
@miki4ever Ringbahn to kolejka miejska której trasa jest wokół "centrum" miasta. Wiec jeśli ktoś nie ma potrzeby tam wjeżdżać to nie powinien mieć problemu z jedzeniem po mieście bez tej plakietki.
  • Odpowiedz
@miki4ever: Köln... w Berlinie jestem pewien, ze nie ma kamer na wjezdzie :-)

@imyodda: Tak, plakietke potrzebujesz zeby wjechac wewnatrz Ringu. Bez plakietki tez wjedziesz ale jak Cie przyfiluja to 10€ mandatu (nie spotkalem sie z tym) lub jak parkujesz auto to moga Ci je wywiezc na lawecie (znam takie przypadki). Druga opcja o tyle bolesna ze mandat 10€ + koszt lawety (zalezy od odleglosci ale do tanich
  • Odpowiedz