Mirkowie informatycy! Zazwyczaj z problemami z komputerem radzę sobie sam, jednak tym razem stanąłem nad problemem, z którym nie wiem co zrobić :/ Do rzeczy. Usuwałem z komputera G Data Internet Security. Przy wyłączeniu komputera podczas restartu wyskoczył blue screen z błędem MEMORY_MANAGEMENT. Po wyłączeniu się system (Windows 8.1) już nie wstaje. Próbuje się automatycznie naprawiać, jednak bezskutecznie. Do trybu awaryjnego również nie można wejść, także z powodu tej "naprawy". Jedyne co udało mi się doszukać w logach to to, że brakuje 'ważnego pliku systemowego' c:\windows\system32\drivers\GDElam.sys Plik ten jest częścią tego pakietu bezpieczeństwa. Niestety nie mam możliwości uruchomienia w konsoli odzyskiwania (tylko do tego mam dostęp) narzędzia do usuwania tego antywira (AV-Cleaner).
Czy ma ktoś może pomysł jak sprawić, by system powstał, poza skopiowaniem plików i reinstalką Windowsa?
@mierzos: Hirens boot. Tam jest winxp którego można odpalić z pena. Patrzyłem w necie i nigdzie nie ma tego pliku do pobrania, byś musiał sb zainstalować na innym kompie i przekopiować.
@Beefy_Malibu_Doctor: Niestety Hirens boot niezbyt może pomóc. Nie ma do tego laptopa sterowników dla kontrolera dysków dla win xp. A av-cleaner szuka plików o antywirze tylko w systemie na którym jest uruchomiony.
Zazwyczaj z problemami z komputerem radzę sobie sam, jednak tym razem stanąłem nad problemem, z którym nie wiem co zrobić :/
Do rzeczy. Usuwałem z komputera G Data Internet Security. Przy wyłączeniu komputera podczas restartu wyskoczył blue screen z błędem MEMORY_MANAGEMENT. Po wyłączeniu się system (Windows 8.1) już nie wstaje. Próbuje się automatycznie naprawiać, jednak bezskutecznie. Do trybu awaryjnego również nie można wejść, także z powodu tej "naprawy". Jedyne co udało mi się doszukać w logach to to, że brakuje 'ważnego pliku systemowego' c:\windows\system32\drivers\GDElam.sys
Plik ten jest częścią tego pakietu bezpieczeństwa. Niestety nie mam możliwości uruchomienia w konsoli odzyskiwania (tylko do tego mam dostęp) narzędzia do usuwania tego antywira (AV-Cleaner).
Czy ma ktoś może pomysł jak sprawić, by system powstał, poza skopiowaniem plików i reinstalką Windowsa?
#komputery #software #antywirus #bezpieczenstwo
Edit:
Komputer ma UEFI, i Secure Boot.
źródło: comment_zmv1gMmMbs6Wf0o3P0PzldHA3pmKP2pr.jpg
PobierzHKLM\software\microsoft\windows\currentversion\run\