Aktywne Wpisy

dr_Batman +142
Ponad 150 wykopków uważa że żeby dostać się na medycynę trzeba było mieć znajomości lub rodzinę lekarską.
Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie wierzą w takie rzeczy?
Czujecie się lepiej ze soba jak wmawiacie sobie że inni którzy osiągnęli sukces mieli to “załatwione”?
Jak wyglądała rekrutacja na studia medyczne w tamtym czasie?
Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie wierzą w takie rzeczy?
Czujecie się lepiej ze soba jak wmawiacie sobie że inni którzy osiągnęli sukces mieli to “załatwione”?
Jak wyglądała rekrutacja na studia medyczne w tamtym czasie?
źródło: IMG_6642
Pobierz
LamajHarma +230

Mam problem z pewnym programem.
Pobrałem Lyricfier (pokazuje teksty piosenek dla Spotify), archiwum zip, program już skompilowany.
Chciałbym móc go uruchomić zwyczajnie wpisując jego nazwę w terminalu, aktualnie mogę, ale jedynie w folderze, gdzie wypakowałem to archiwum.
Chciałbym też, aby pokazywało mi się to, jako zainstalowany program tak, jak np. otwieram samo Spotify nie z poziomu terminala.
Komendy make, install itd. nie działają, bo:
a) nie umiem
b) nie znam właściwej komendy
c) nie da się.
Nawet nie wiem, jakiej frazy szukać w Google, bo wszelkie "installing app" i pochodne wariacje prowadzą do jednakowych wyników.
POMOCY! (╥﹏╥)
lyricfier: error while loading shared libraries: libnode.so: cannot open shared object file: No such file or directoryA może powinienem przenieść do /usr/local/bin całą zawartość katalogu, które powstało po wypakowaniu lyricfier?
Bo w domyślnym katalogu pokazuje się mi:
"cp: nie można wykonać stat na '*.so': Nie ma takiego pliku ani katalogu".
A gdy próbuję w katalogu, gdzie wypakowany jest program, to nie pojawia mi się żaden komunikat, ani nie ma żadnego efektu.
sudo ln -s /program/plik_wykonawczy /usr/local/bin
Twoja, komenda zadziałała o tyle, że pojawił się skrót, ale w terminalu pokazuje mi komunikat, że nie znaleziono polecenia, a w dashu w ogóle nie znajduje tego skrótu ("sudo cp nazwa_programu /usr/local/bin" dało wyszukiwalny w
@michalje: dobrze Ci napisał - powinieneś zrobić symlinka do pliku który uruchamiałeś z konsoli.
Sprawdź najpierw czy możesz go wykonać z konsoli z /usr/local/bin jeśli tak to powinno się go dać wykonać z dowolnego miejsca w systemie wpisując samą nazwę tak, jak chciałeś
Jeśli tak nie zadziała to musisz zrobić ręcznie plik .desktop
W katalogu użytkownika włącz wyświetlanie ukrytych folderów(ctrl H) i chyba w folderze .share/applications będziesz miał pliki .desktop z programami przypiętymi do paska. Na podstawie któregoś z nich zrób swój plik Lyricfer.desktop(edytuj go
Mam taki efekt:
źródło: comment_M71J3awXOvqpT97fpm2NgDyq0ob4j5yH.jpg
PobierzNie wiem czy masz zezwolenie na uruchamianie, jeśli nie to zrób
'sudo chmod +x lyricfier'
Ostatecznie komenda:
sudo ln -s /program/plik_wykonawczy /usr/local/binokazała się być skuteczna, jednak
Niestety tak jest z programami nie paczkowanymi, gdzie trzeba ręcznie robić to co robi automat przy instalowaniu z pliku .deb