Wpis z mikrobloga

#linux #ubuntu

Mam problem z pewnym programem.
Pobrałem Lyricfier (pokazuje teksty piosenek dla Spotify), archiwum zip, program już skompilowany.
Chciałbym móc go uruchomić zwyczajnie wpisując jego nazwę w terminalu, aktualnie mogę, ale jedynie w folderze, gdzie wypakowałem to archiwum.
Chciałbym też, aby pokazywało mi się to, jako zainstalowany program tak, jak np. otwieram samo Spotify nie z poziomu terminala.
Komendy make, install itd. nie działają, bo:
a) nie umiem
b) nie znam właściwej komendy
c) nie da się.

Nawet nie wiem, jakiej frazy szukać w Google, bo wszelkie "installing app" i pochodne wariacje prowadzą do jednakowych wyników.

POMOCY! ()
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BratBlizniakAndrzeja: tzn. twoja pierwsza komenda zadziałała, znajduję już ten program, ale nie mogę go uruchomić.

A może powinienem przenieść do /usr/local/bin całą zawartość katalogu, które powstało po wypakowaniu lyricfier?
  • Odpowiedz
@BratBlizniakAndrzeja: a tę komendę "sudo cp *.so /usr/local/lib", gdzie powinienem uruchomić?
Bo w domyślnym katalogu pokazuje się mi:
"cp: nie można wykonać stat na '*.so': Nie ma takiego pliku ani katalogu".
A gdy próbuję w katalogu, gdzie wypakowany jest program, to nie pojawia mi się żaden komunikat, ani nie ma żadnego efektu.
  • Odpowiedz
@kroxintu: Skoro już tak kombinujesz zamiast zainstalować.. to po prostu zamiast kopiować plik programu do /usr/local/bin zrób tam skrót do niego:

sudo ln -s /program/plik_wykonawczy /usr/local/bin
  • Odpowiedz
@michalje: Ale, jak zainstalować? Naprawdę, chciałbym zwyczajnie to zrobić, tak jak instalowałem inne programy, a tutaj poległem. To coś w stylu aplikacji typu "portable" pod windowsem, gdzie nie ma instalatora, a portable to jedyna wersja.

Twoja, komenda zadziałała o tyle, że pojawił się skrót, ale w terminalu pokazuje mi komunikat, że nie znaleziono polecenia, a w dashu w ogóle nie znajduje tego skrótu ("sudo cp nazwa_programu /usr/local/bin" dało wyszukiwalny w
  • Odpowiedz
@kroxintu:
@michalje: dobrze Ci napisał - powinieneś zrobić symlinka do pliku który uruchamiałeś z konsoli.
Sprawdź najpierw czy możesz go wykonać z konsoli z /usr/local/bin jeśli tak to powinno się go dać wykonać z dowolnego miejsca w systemie wpisując samą nazwę tak, jak chciałeś
  • Odpowiedz
@kroxintu: co do skrótu, w dashu, to jak odpalisz ten program, to kliknij na jego ikonie na pasku prawym klawiszem myszy i daj "przypnij/zachowaj czy co tam wyskoczy"

Jeśli tak nie zadziała to musisz zrobić ręcznie plik .desktop
W katalogu użytkownika włącz wyświetlanie ukrytych folderów(ctrl H) i chyba w folderze .share/applications będziesz miał pliki .desktop z programami przypiętymi do paska. Na podstawie któregoś z nich zrób swój plik Lyricfer.desktop(edytuj go
  • Odpowiedz
@kroxintu: Elegancko, bo po ostatnim poście zasnąłem, i dalej dopiero dziś bym pomógł.
Niestety tak jest z programami nie paczkowanymi, gdzie trzeba ręcznie robić to co robi automat przy instalowaniu z pliku .deb
  • Odpowiedz