Dostałem umowę o dzieło . Jest tam taki zapis, który mam podpisać:
Oświadczam, że jestem objęty ubezpieczeniem społecznym od co najmniej najniższego wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia, pobierania emerytury, renty (niepotrzebne skreślić).
Ale chyba nigdzie nie jestem ubezpieczony społecznie (nie pracuję; tylko studiuję, ale z uczelni chyba nic takiego nie ma). Czyli jak podpiszę, to będzie nieprawda.
Co z tym zrobić? Olać i podpisać (nikt mnie za to nie będzie ścigał? byłoby to wygodne dla drugiej strony)? Czy nalegać, żeby usunąć ten zapis (wtedy dalej tak samo się wszystko liczy? od umowy o dzieło chyba nie trzeba odprowadzać składek)?
@BazaltowyTubylec: za umowę o dzieło muszę mieć składki? W internetach piszą, że od umowy o dzieło nie ma (tylko od umowy zlecenie lub o pracę, ewentualnie zamawiający jest moim pracodawcą i dodatkowo daje mi umowę o dzieło - tu tak nie jest, jedynie ta jedna umowa o dzieło, więc nie jest on moim pracodawcą).
@artisss: no tak. A co z tym zapisem w umowie? Muszę to podpisać (bez
#rozdajo69 zł na żarcie 🍟🍔🍕 A dokładniej - do wygrania jedna karta podarunkowa o wartości 69 zł do Pyszne albo Uber Eats. Zwycięzca sam wybiera, czym się utuczy.
Shock.Deals - telegramowy kanał z promocjami, okazjami i błędami cenowymi
Dostałem umowę o dzieło . Jest tam taki zapis, który mam podpisać:
Ale chyba nigdzie nie jestem ubezpieczony społecznie (nie pracuję; tylko studiuję, ale z uczelni chyba nic takiego nie ma). Czyli jak podpiszę, to będzie nieprawda.
Co z tym zrobić? Olać i podpisać (nikt mnie za to nie będzie ścigał? byłoby to wygodne dla drugiej strony)? Czy nalegać, żeby usunąć ten zapis (wtedy dalej tak samo się wszystko liczy? od umowy o dzieło chyba nie trzeba odprowadzać składek)?
@artisss: no tak. A co z tym zapisem w umowie? Muszę to podpisać (bez
@artisss: dokładnie, mają taki wzór dla wszystkich. Ale mam podpisać nieprawdę?