Wpis z mikrobloga

@kszych: @sorhu: nigdy nie czytałem, jakoś nigdy nie lubiłem książek? jestem jakiś gorszy? :<
Ale kiedyś przeglądałem na szybko pdf by zobaczyć co mnie ominęło i tym bardziej nie zrozumiałem fenomenu, to samo piszą w każdym poradniku czy odpowiedzi na stacku, wszystko to co i tak poznajesz ucząc się.
  • Odpowiedz
@GotoFinal: Mniej rozsądny - odcinasz się od wielkiego zasobu wiedzy. Pamięć ludzka jest ulotna i szybko się zapomina nauczonych rzeczy. A łatwiej zapamiętać gdzie znaleźć rozwiązania problemów niż same rozwiązania lub co gorsza rozwiązywać stare problemy na nowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@nygga: ta, wertując przez spis treści itd, szybciej wpiszę w google czy zerknę w zakładki, gdzie mam to samo, ale opisane na stacku z dokładnością do każdej instrukcji bytecodu :P szybciej, lepiej, wygodniej.
  • Odpowiedz
@GotoFinal: Ktoś to musiał pierwszy opisać na so, ciekawe skąd to wziął ( ͡° ͜ʖ ͡°) A ile rzeczy nie jest opisane na so to jeszcze inna sprawa. Nie twierdzę, że nie łatwiej wygooglać - wszyscy to robimy. Twierdzę że wielu rzeczy nie da się wygooglać bez skojarzeń, nazw, wzorców - które łapie się czytając ksiażki.
  • Odpowiedz
Twierdzę że wielu rzeczy nie da się wygooglać bez skojarzeń, nazw, wzorców - które łapie się czytając ksiażki.

@nygga: no a ja twierdzę inaczej, takie rzeczy jak buildery i inne zabawki zaczynałem używać jakoś tak... sam z siebie, nawet sam nazywałem to builderem, a po roku się dowiedziałem że takie coś jak programming pattern istnieje i jest tam nawet builder :D
Podobnie odkrywałem inne rzeczy, ot widząc to w innym kodzie, lub
  • Odpowiedz
@kszych: Książka jest, owszem, bardzo dobra, ale bardzo mi brakuje kolejnej edycji która objęłaby najważniejsze rzeczy z Javy8. Z tego jednak co czytałem gdzieś po internecie to sam Bloch bardzo sceptycznie patrzy na te nowe rzeczy i nie bardzo kwapi się do ich omówienia.
  • Odpowiedz
@GotoFinal: Dobra, przekonałeś mnie, potrafisz sam się zmotywować do przeglądania czyjegoś kodu, so czy tam netu i poszerzać swoje zrozumienie. Nie mam zamiaru się kłócić, ani cię przekonywać - są ludzie zdolni. Mam nadzieję, że leżysz w tym 3 kwartylu populacji i nie potrzebujesz książek do czerpania wiedzy - nic tylko się rozmnażać ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ano właśnie. Takie czasy, że softu nikt sam nie
  • Odpowiedz
Z tą książką jest tak, jak na Confiturze powiedział Seliga, czytasz i czujesz się jak po oglądaniu Karate Kid - znam już wszystkie arkana, mogę walczyć!

@GotoFinal @nygga Zdecydowanie zgadzam się z tym, że książki są wielkim i niezastąpionym źródłem wiedzy. Moje podejście jest pokorne - jest wielu mądrzejszych ode mnie, bardziej doświadczonych i całe szczęście, niektórzy z nich dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w książkach (na blogach, forach,
  • Odpowiedz
@GotoFinal: Jak dla mnie książka, a już zwłaszcza taka, jak Effective Java, ma jedną zasadniczą przewagę nad podejściem, o którym piszesz, zwłaszcza na początku: ucząc się samemu, przeczesując internet podczas bieżącego kodowania, potrzeba setek godzin i odrobiny szczęścia, by natrafić na konkretne przypadki, problemy i opis ich rozwiązania, więc spędzasz wiele czasu pielęgnując złe nawyki, zanim zorientujesz się, jak coś robić dobrze. Czytając książkę dostajesz całą tę wiedzę za darmo
  • Odpowiedz
@nachteil: no i to jedyny + na taką początkową książkę, ale potem jak już takie rzeczy znasz to jest zbędna, a ta książka ma jakąś magiczną aurę "kto nie przeczytał ten nie wie co to java", a potem inne książki już tak dużo nie dają, bo już sie wie czego się szuka, więc zostaje co kto woli.
Z tym że niektórych ksiązki mogą też po prostu znudzić i zniechęcić na
  • Odpowiedz