Wpis z mikrobloga

Daaawno, daaawno temu, olej kujawski miał taką akcję, że dołączali do butelek przepisy na różne swiąteczne wypieki.
Między innymi - dołączyli na takiej zielonej, kartonowej choineczce przepis na takie ciasteczkowe pierniczki.

Czy ktoś z Was coś może kojarzy? To było myślę z dobrych 10 lat temu, albo i więcej.. Niestety zaginęła ta karteczka nam w odmętach dziejów.
Pamiętam, że tam się dodawało miodu, startej skórki z pomarańczy, zagniatało i trzymało masę w chłodzie kilkanaście godzin. Generalnie to nie były takie typowe pierniki raczej, bez przypraw typu imbir czy jakieś piernikowe...

Kojarzy ktoś coś może? Albo może miał to ktoś w domu? Albo mama miała?
Szukam tego przepisu, szukam i niestety nigdzie nie mogę odnaleźć :(
Na stronie kujawskiego coś jest, ale to są przepisy internautów i zdecydowanie to nie to, co było na tych kartonikach ;/

Mirko,pomusz! ()

#kiciochpyta #pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzenie #pierniczki #ciasta #wypieki #rozowepaski #niebieskiepaski #gzw #gotujzmikroblogiem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tenji: to nie to.
i to jest moj wpis z kiedys :)
Serio przegrzebałam za tym internet, mirko nie jest pierwszym miejcem, gdzie o to pytam :)
ale dzieki za próbe :)
  • Odpowiedz
@Wapniak: fb jest w ogole nie aktualizowane i nie odpowiadaja na wiadomosci :)
@BajerOp: a o mailu myslalam, ale pytanie, czy mają jeszcze gdzies ten przepis. Na razie czekam na odpowiedz, ale może ktoś tutaj też gdzieś coś będzie kojarzyć :)
  • Odpowiedz