#programista15k #programowanie #firma #ekonomia #gospodarka #dobrazmiana #podatki Taka mała ciekawostka dla programistów i innych specjalistów. Porównanie obciążenia podatkowego dla kilku krajów, UK nie obliczone. Zakładamy 15k zarobku netto i podatek 40% dla DG. Polska - możliwe, że dla porównania należy wliczyć CIT, ale nie zrobiłem tego bo nie musimy prowadzić spółek Niemcy - CIT+PIT-kwota_wolna (brak obowiązku ZUS dla właścicieli firm) Czechy i Litwa - PIT+CIT, nie liczyłem kwot wolnych i ZUS (które są symboliczne przy 15k) Raje podatkowe - koszt rocznego prowadzenia, brak księgowości, a więc możemy żyć za te pieniądze na legalu i tylko 19% zapłacić przy większych kwotach sprowadzanych do kraju.
Dla krajów trzeba doliczyć jeszcze 19% dywidendy w Polsce, jeśli chcemy sprowadzić większą gotówkę do Polski.
Niemcy - CIT+PIT-kwota_wolna (brak obowiązku ZUS dla właścicieli firm)
Czechy i Litwa - PIT+CIT, nie liczyłem kwot wolnych i ZUS
Raje podatkowe
@cebula15k: porównałeś system, w którym masz pełną służbę zdrowia dla siebie i całej rodziny plus emeryturę, a w razie wcześniejszej śmierci rentę rodzinną dla członków rodziny - z systemami, w których na takie luksusy trzeba odłożyć oddzielnie. To trochę niepoważne, leczenie nowotworów to jest coś, czego
@cebula15k: zabrania. Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą w Czechach, musisz mieć centrum interesów życiowych w Czechach, a wtedy nie możesz sobie kupić NFZ w Polsce, podobnie jak Czech mieszkający w Budziejowicach nie może sobie kupić ubezpieczenia NFZ. To oferta tylko dla rezydentów podatkowych Polski.
@smyl: tak mylisz się, bo oferta dobrowolnego NFZ jest nawet dla bezrobotnych i czasem... korzystają z niej bezdomni(bogatsi^^). Nie ma takich reguł. Jeśli co roku sobie sprowadzisz dywidendę, opłacisz uczciwie te 19%, to nikt się nie doczepi do dobrowolnego NFZ. To oferta dla każdego obywatela Polski, nie rezydenta podatkowego. Ty po prostu mylisz pojęcia. Oczywiście, centrum interesów życiowych jest istotną sprawą dla jednoosobowych firm i zatrudnionych na etacie. Spółka natomiast
@cebula15k: czyli dla Czech policzyłeś podatek od spółki w Czechach a następnie podatek od dywidendy, żeby sprowadzić te pieniądze legalnie do Polski? Jeśli jeszcze doliczysz składkę zdrowotną i emerytalną, by zrównać przywileje z DG w Polsce, wtedy można porównywać.
oferta dobrowolnego NFZ jest nawet dla bezrobotnych i czasem... korzystają z niej bezdomni
Nie twierdziłem, że jest inaczej. Chodziło mi o to, że nie mogą z tej oferty korzystać osoby niemieszkające
@cebula15k: Spółka ma coś takiego jak centrum faktycznie wykonywanego zarządu i Ty siedzący sobie w Polsce i kierujący spółką zagranicą powodujesz, że to centrum ma w Polsce i spółka musi płacić podatki w Polsce.
@robert919: Wyobraź sobie, że spółka jest zarejestrowana w Panamie ma 2 wspólników, jeden siedzi w Japonii, drugi w Polsce. To gdzie niby będzie centrum tego wykonywanego zarządu? Po środku miedzy wspólnikami, na Syberii? Czy może jednak w Panamie?
A jak obydwu właścicieli siedzi w Polsce a spółka zajmuje się w tej Panamie myciem statków i tam zatrudnia ludzi to też w Polsce musi płacić podatki? Co za bzdury!
@robert919 nic nie podałeś, skoro podpierasz swoją wypowiedź jakąś publikacją to podaj konkretnie link albo przynajmniej artykuł, stronę. Próbujesz udowodnić coś to się wysiłkiem i przedstaw dowody
Widzę, że na X, afera zaczyna powoli przebijać się na cała europę. A na nagłówkach twarz Tuska i klub swingersów. Niedługo będzie się musiał tłumaczyć, nie tylko w Polsce.
Taka mała ciekawostka dla programistów i innych specjalistów.
Porównanie obciążenia podatkowego dla kilku krajów, UK nie obliczone. Zakładamy 15k zarobku netto i podatek 40% dla DG.
Polska - możliwe, że dla porównania należy wliczyć CIT, ale nie zrobiłem tego bo nie musimy prowadzić spółek
Niemcy - CIT+PIT-kwota_wolna (brak obowiązku ZUS dla właścicieli firm)
Czechy i Litwa - PIT+CIT, nie liczyłem kwot wolnych i ZUS (które są symboliczne przy 15k)
Raje podatkowe - koszt rocznego prowadzenia, brak księgowości, a więc możemy żyć za te pieniądze na legalu i tylko 19% zapłacić przy większych kwotach sprowadzanych do kraju.
Dla krajów trzeba doliczyć jeszcze 19% dywidendy w Polsce, jeśli chcemy sprowadzić większą gotówkę do Polski.
źródło: comment_oopHIlvav94oa79ylEPabPcho9LjKAq9.jpg
Pobierz@cebula15k: porównałeś system, w którym masz pełną służbę zdrowia dla siebie i całej rodziny plus emeryturę, a w razie wcześniejszej śmierci rentę rodzinną dla członków rodziny - z systemami, w których na takie luksusy trzeba odłożyć oddzielnie. To trochę niepoważne, leczenie nowotworów to jest coś, czego
Czy ja dobrze widzę, że porównujesz opodatkowanie 15k PLN w niemczech i polsce, gdzie w tym pierwszym kraju to śmieszna kwota?
Czy bóg cię opuścił gdy postanowiłeś pominąć ubezpieczenia społeczne w niektórych krajach?
Ty po prostu mylisz pojęcia. Oczywiście, centrum interesów życiowych jest istotną sprawą dla jednoosobowych firm i zatrudnionych na etacie. Spółka natomiast
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Nie twierdziłem, że jest inaczej. Chodziło mi o to, że nie mogą z tej oferty korzystać osoby niemieszkające
Komentarz usunięty przez moderatora
A jak obydwu właścicieli siedzi w Polsce a spółka zajmuje się w tej Panamie myciem statków i tam zatrudnia ludzi to też w Polsce musi płacić podatki? Co za bzdury!