Wpis z mikrobloga

Piję kawę.
Dzwoni telefon. Dwie minuty melodyjki... z jakiegoś powodu się nie rozłączam.
I wreszcie jest. Pani Marta Jakaśtam z Kaczmarski inkaso.
- Mam dla pana informacje proszę o NIP i adres w celu weryfikacji
- Jaką informacje pani dla mnie ma?
- Proszę o NIP i adres w celu weryfikacji.
- Ale co pani chce zweryfikować.
- Firmę
- Ale jak? Publicznie dostępnymi danymi?
- Proszę pani te dane może mieć każdy bo one są w rejestrze przedsiębiorców
Poddaje się. Ale tylko częściowo.
Podaję NIP i adres z błędnym kodem pocztowym.
Ufff to nie bot. Z botem by nie przeszło a tu przeszło. "Odsł#!$%@?ę" wiadomość.
Ma pan zadłużenie wobec naszego klienta P4 Na kwotę 24zł 30gr.
-Mhm za co?
- Nie mam takich informacji
- Czyli nie wie pani nawet za jaką usługę niby jestem winien 25 zł? No nieco bez sensu nie uważa pani?
- Oczekuję że dokona pan płatności w ciągu 2 dni.
- Ale za co? Jakiej płatności?
- Spłaty zadłużenia. Przekazałam informację miłego dnia.
Na litość Latającego Potwora!
Jak można weryfikować czyjąś tożsamość przy pomocy publicznie dostępnych danych?
Gdzie ja żyję?

#truestory #windykacja #play #security #fail i mam nadzieję że uda się nakręcić #afera bo poszedł mail do #giodo
  • 151
@wbielak: Kaczmarski inkaso to jakiś rak jest - gnębią moją firmę z powodu jakiejś drobnej, starej płatności, ale nie potrafią przedstawić faktury stanowiącej podstawę roszczeń. Nie można im popuszczać! Oni nas męczą mailami, SMSami 2x dziennie a tej faktury nie mogą przedstawić. Wszelkie pisma i nasze wyjaśnienia idą jakby w przepaść - oni dalej swoje. I w związku z tym będą mieli sprawę o nękanie ( ͡° ͜ʖ ͡
Nie spoko natomiast jest sposób weryfikacji, czy to właśnie w play, czy innych systemach. U nas też jak ktoś dzwoni i chce coś załatwić telefonicznie pytam o NIP w przypadku działalności lub PESEL jeśli chodzi o osoby indywidualne. Później hasła abonenckie są wymagane, których i tak nikt nie zna, więc lecą poszczególne informacje Z DOWODU OSOBISTEGO (w tym numer, ważność dokumentu) przez telefon, co dla mnie jest kompletną głupotą.

@uncross89: Mam
@Stragan: No nie bardzo się da z tym walczyć i oni doskonale o tym wiedzą.
Teraz dla odmiany #coolstory
Trick znajomego:
- Słucham
- Dzień dobry Ala Makota z kancelarii finansowej syf kiła & mogiła. Bla bla bla
- Czy pani wie gdzie pani się dodzwoniła?
- Kontaktuje się w sprawie...
- Skąd ma pani ten numer? To jest zastrzeżony numer w sieci wewnętrznej ABW. Zna go może pięć osób w
@wbielak: Ja pół roku po wygaśnięciu umowy (po prostu nie przedłużyłem) dostałem zawiadomienie z jakiegoś inkaso na kwotę 15 zł z groszami. Też właśnie niby z umowy Playa. Dla św. spokoju zapłaciłem. Mam i ten list i potwierdzenie przelewu w dokumentach.

@Neoqueto
A do mnie właśnie pismo przyszło. Zobacz co napisałem do @wbielak
@Neoqueto: Bo liczą na to, że nagrają przez telefon jak klient się przyzna, co przerwie bieg przedawnienia, więc zamiast tracić czas i pieniądze wyślą pozew przez E-sąd, zapłacą trzy dychy i sąd/komornik za nich wszystko załatwi (a koszty i tak zapłaci wierzyciel) ;)
@wbielak: No przecież jest jasne, że nie można ludzi weryfikować "podaj NIP i adres" lol co to w ogóle za opcja wyobraźcie sobie, że policja zatrzymuje podejrzanego i do niego "Podaj gnoju NIP i adres w celu weryfikacji" no e a właściwie co mi zrobią jak im podam Mirosław #!$%@?, NIP 6662137666, adres Piwniczna 69? No co, jak niby to hehe zweryfikują? Albo powiedzą "to przepraszam, pomyłka" XD