MachiavelliTan
#naukaprogramowania #programowanie #python #pracait

Mirasy,

pracuję w korpo podatkowym, mój profil wyksztalcenia: prawniczy; od 3 miesięcy uczę się pythona po godzinach.

Pytanie moje brzmi, czy warto waszym zdaniem rekrutować się na politechnikę na studia informatyczne zaoczne; czy lepiej jednak szukać jakiś opensource'owych projektów w Internecie i w taki sposób szukać doświadczenia.

Nie wykluczam po prostu przebranżowienia się za kilka lat.

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie wasze przemyślenia i sugestie.
4
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
sorhu
@MachiavelliTan: Szkoda czasu na studia.
13
JoannitaPL
@MachiavelliTan
Na studiach powiedzą Ci tak:
My nie uczymy, my wskazujemy Ci kierunek i dajemy wskazówki ale uczyć musi się Pan sam.

Więc ucz się sam a studia, to są dobre jak ma Cię kto utrzymać(rodzice). Masz wtedy czas na zabawę i naukę.
4
w__w
@MachiavelliTan: Nie żebym się czepiał

pracuję w korpo podatkowym, mój profil wyksztalcenia: prawniczy

Ale w kontekście całej wypowiedzi ta informacja była całkowicie zbędna.
Jest coś prawdy w tych żartach ze studentów prawa, prawników ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3
Ragnarokk
@MachiavelliTan:
Polecamy ;)
1
fegwegw
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
1
RobotKuchenny9000
@MachiavelliTan: No to jednak bym powiedziała że jeśli byś gdzieś znalazł studia z ciekawym profilem kierunku pod takie rzeczy, to jednak warto na nie iść.
1
MachiavelliTan
@w__w Zbędna? Ok, mogłem napisać, że poza IT, wyksztalcenie nie-IT. Nie będę radcą, ani adwokatem, ani sędzią, ani komornikiem, ani Bóg wie jeszcze kim. Jakbym napisał, że jestem handlowcem, to też tak byś śmieszkował?

A tak w ogóle

1
l.....i
l.....i
Zbędna?

@MachiavelliTan: p-----l studia
1
fegwegw
@MachiavelliTan: P-----l studia.
0
MachiavelliTan
@JoannitaPL @sorhu @fegwegw

Dzięki Wam za odpowiedź. Zatem polecacie szukać sobie jakiś otwartych projektów po godzinach? Bo nie ukrywam, że pracuję poza branżą IT i na razie nie zamierzam porzucać swojej firmy, bo muszę z czegoś żyć.
0
MachiavelliTan
@fegwegw: a w jakieś kursy/szkolenia się bawić? Nie chcę nabijać kabzy jakimś szarlatanom i wyłudzaczom.
0
fegwegw
@MachiavelliTan: Nie bawić.
0
RobotKuchenny9000
@MachiavelliTan: A w jakim kierunku z tym pythonem ewentualnie byś chciał iść?
0
MachiavelliTan
@RobotKuchenny9000: W kierunku machine learning / zastosowania AI w systemach obsługi prawniczej; na razie to mój pierwszy język i chcę go dopracować. W ramach dalszych kroków zamierzam poznać R i zagłębiać się w literaturę anglojęzyczną.
0
zwier
@w__w miało to się do tego że chce się przebranzowic, akurat w tym przypadku nie widzę nic złego podanie swojego wykształcenia
0
MachiavelliTan
@RobotKuchenny9000: Dzięki za odpowiedź:) Z tego, co wiem, nie ma takich rzeczy w Polsce, a na studia zagranicą mnie nie stać.

Popraw mnie, jeśli się mylę: gros rzeczy mogę znaleźć w Internecie, włącznie z możliwością uzyskania konstruktywnej krytyki swoich projektów. Wydaje mi się zatem, że chyba na razie pozostaje mi droga bez studiów.
0
RobotKuchenny9000
@MachiavelliTan: Oczywiście że możesz z tym nie ma problemu, zawsze możesz skorzystać z takich gotowych kursów które są żywcem wyjęte z programu nauczania na studiach

https://www.coursera.org/learn/machine-learning#syllabus
https://www.coursera.org/learn/neural-networks
https://www.coursera.org/learn/ml-foundations
0