Wpis z mikrobloga

@8locx:
Jak tylko możesz to przechodź (czy na larwę to już inna sprawa, pewnie zaraz pojawi się ktoś w stylu TYLKO SYMFONY HURR DURR xd), CI to przestarzały framework.
  • Odpowiedz
@8locx: symphony to projekt, do którego można "fapować" pod wzgledem jakosci kodu jak i tez struktury, DI itp. Po prostu to jest taka truskawka. Ale niestety, z powodu ze programisci nie chcieli sie uczyc MVC, woleli nadal miec brzydki kod i nazywac sie programistami, powstal Laravel, co zaimplementowal Fasady, ktore sa gowniane, jak i tez nie ma jednolitego kierunku pisania.
  • Odpowiedz
@8locx:
Ma parę niestandardowych rozwiązań architektonicznych i ze względu na to jak jest prowadzona nie jest bardzo enterprise friendly. Poczytaj, jest sporo argumentów w internecie. Ale moim zdaniem jak robisz dla siebie to nie bardzo ma znaczenie, który nowoczensy framework wybierzesz. (Co innego jak będziesz szukał jakieś pracy ;)

@Klopsztanga:
Bo widzę, że któryś raz - Symfony, nie Symphony ;)
  • Odpowiedz
jakie są plusy laravela?

@8locx: Będą Ci pisali, że prostota, że szybko się robi, etc => ale są to złudne zapowiedzi. Jak robisz coś więcej niż stronkę wizytówkę dla janusza za 200 zł, to trzymaj się z daleka.
  • Odpowiedz
@MacDada: Z rok,pół roku temu widziałem na SO pytanie jak w tym używać dependency injection zamiast statyków. Odpowiedzi niezbyt konkretne - nawet bonus nie pomógł:)
  • Odpowiedz
Z rok,pół roku temu widziałem na SO pytanie jak w tym używać dependency injection zamiast statyków. Odpowiedzi niezbyt konkretne - nawet bonus nie pomógł:)

@MQs: Z tego co wiem to da się normalnie robić DI. Tylko czemu jakiś artisan miałby to robić, skoro guru mówi, że niepotrzbne?
  • Odpowiedz
przecież ten ich twór komplikuje DI, to jest mocno z-----e

@Klopsztanga: Generalnie DI to nadal jest, w jakimś stopniu. Bo faktycznie konkretna implementacja jest przekierowywana i tym samym następuję odwrócenie zależności. ALE:

1. pozostaje zahardkodowane odwołanie do implementacji frameworka (do proxy) – nieodwrócone
2. zależności pozostają ukryte – musisz przeanalizować klasę, żeby wiedzieć co wymaga do działania – zamiast zajrzeć po
  • Odpowiedz
@MacDada: DI służy tylko do podmiany ewentualnych providerów do fasad. Ale jak ktoś w serwisie zamiast wstrzykiwać serwisu przez DI, tylko korzysta z tych jeb%#@% fasad, nie masz możliwości ustawienia np. customowego providera do tego serwisu. Bo ktoś po prostu używa Cache::get("gowno") zamiast $this->cache->get("gowno"), gdzie zmienna klasy cache jest wstrzyknięta podczas inicjalizacji klasy serwisu.

Tak więc. Do nienawiści do Laravela, tak zostałem wychowany! CHWDL. Tylko dobry kod może być na
  • Odpowiedz