Wpis z mikrobloga

Ciekawostka - Polska jest krajem, w którym jest największa różnica między odsetkiem samobójców wśród kobiet i mężczyzn. Mężczyźni popełniają u nas samobójstwa 8 razy częściej.

Malta się nie liczy, bo za mała liczba samobójstw, żeby były statystycznie istotne.

Źródło: https://jakubmarian.com/suicide-rates-by-country-in-europe/

#statystyka #mapy #zwiazki #polska #ciekawostki
tellmemore - Ciekawostka - Polska jest krajem, w którym jest największa różnica międz...

źródło: comment_XBC8zUCyr9CqFMus6kDilT5fCusUFnto.jpg

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
@rojka: ja z kolei nie znam mężczyzn z takim podejściem, ale przez dziewięć lat choroby tylko jedna praktykująca katoliczka postanowiła że szydzenie publiczne z mojego cierpienia, nazywanie mnie świrem by zaimponowaç swojemu chłopakowi (który ku jej rozczarowaniu powiedział "i co z tego") jest fajną zabawą:)
  • Odpowiedz
Interesująca zbieżność. Polska jest jednym z państw o najniższej różnicy między średnimi zarobkami kobiet i mężczyzn; jednocześnie mamy największy rozdźwięk między samobójstwami. Coraz trudniej jest zrealizować klasyczny ideał faceta.
  • Odpowiedz
@Instynkt:
Argumentacja @cweluszko nie jest zbyt adekwatna.

Samobójstwo popełnia bardzo niewielki procent populacji. W dużej części jest to ten najsłabszy procent. Nawet jeśli mielibyśmy najwięcej samobójców, to nie definiują oni całej populacji. To nie jest żadna elita, żeby na tę całą populację wpływać.

Możemy mieć tak samo silnych facetów jak gdzieś indziej, ale mogą oni być pod większą presją. I bum --
  • Odpowiedz
@tell_me_more: mamy największy odsetek katoliczek, może się modlą zamiast wychuśtać? Mogą być chore - i spotykają się z mniejszą presją. Może na zachodzie jest większa presja na kobiety aby się #!$%@?ły zamiast jojczeć? Może właśnie o to chodxi - nie większa presja na mężczyzn a mniejsza na kobiety. Do tego gdy chciałem się zabić to nawet tabletek nasennych lekarz nie chcial mi przepisać tylko jakiś antyalergiczny syf - a kobiety
  • Odpowiedz
.
@rojka: postarałem się by było jej przykro:) w mgnieniu oka się zreformowała gdy jeszcze tego samego dnia przy niej rozmawiałem z szefem. Szef się pyta czy jestem gotów pójść do piekła (tak żartobliwie nazwał tokarnię) a ja zażartowałem że już jestem w piekle i opowiedziałem jak choroba od siedmiu lat uniemożliwia mi normalne życie.
następnego dnia jeszcze chyba wstrząśnięta pyta na przerwie czy ktoś widział nóż z czubkiem, a
  • Odpowiedz
@EvilSoul: nie przesadzałabym z tym, że mężczyźni przyjęli zachodnie wzorce i zamienili się w kobiety - tak to mogą sobie gadać w Szwecji, a nie w Polsce. W Polsce obserwuję pokolenie mami-synków, którzy sobie sami nie radzą z praniem, gotowaniem, czy w ogóle domem. Może to mylne wrażenie, ale u żadnego znajomego chłopaka na studiach nie zauważyłam, żeby jakoś nieprzeciętnie radził sobie w kuchni, czy jak odwiedzałam ich domostwa to
  • Odpowiedz
@no_i_w_ogle: Często sam wygląd Wam wystarczy, by osiągnąć sukces, o którym mówisz. A co musi mężczyzna? No właśnie, musi być bogaty i wysportowany, mieć mnóstwo znajomych (i nie chodzi mi o przyjaciół), koniecznie niegrzecznym łobuzem, dla którego spędzenie wieczoru w domu byłoby ujmą, a jednocześnie wiernym romantykiem i opiekuńczym tatą.

Podam też odrębny przykład...związek starszej kobiety z młodszym mężczyzną. Na zachodzie nic niezwykłego, u nas wręcz coś niespotykanego. Bo przecież
  • Odpowiedz
@EvilSoul: dzisiaj to i mężczyzna może samym wyglądem osiągnąć sukces - może sobie znaleźć bogatą sponsorkę, czego nie brakuje (patrz wśród gwiazd Madonna, czy Jennifer Lopez - ruchają 20-latków za free, za to, że im sypną trochę grosza ze swoich miliardów( ͡° ͜ʖ ͡°)). Z tym "ujmą spotykanie się z młodszym" to też bym nie przesadzała - jak będę mieć 40 lat to bez problemu będę
  • Odpowiedz