Wpis z mikrobloga

Ciekawostka - Polska jest krajem, w którym jest największa różnica między odsetkiem samobójców wśród kobiet i mężczyzn. Mężczyźni popełniają u nas samobójstwa 8 razy częściej.

Malta się nie liczy, bo za mała liczba samobójstw, żeby były statystycznie istotne.

Źródło: https://jakubmarian.com/suicide-rates-by-country-in-europe/

#statystyka #mapy #zwiazki #polska #ciekawostki
tellmemore - Ciekawostka - Polska jest krajem, w którym jest największa różnica międz...

źródło: comment_XBC8zUCyr9CqFMus6kDilT5fCusUFnto.jpg

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
@Existanza: Tak jak wszędzie na świecie. Kobiety więcej prób samobójczych a mężczyźni więcej samobójstw. Inaczej funkcjonuje psychika kobiety i mężczyzny i stad różnice. Napewno można by i tym jakieś ciekawe opracowanie znaleźć.
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Ja nie ogarniam niektórych mężczyzn (a szczególnie wykopkowych). Jednocześnie nienawidzą feminizmu (i nie mówię tylko o feminazi) i nie chcą być sprowadzani do typowo męskiej roli społecznej (czemu się akurat nie dziwię). Poza tym nienawidzicie księżniczek, a latacie za nimi z wywalonymi jęzorami, a pewna siebie kobieta kojarzy Wam się z nieogolonymi nogami i wąsikiem. To samo można zaobserwować na kwejku - nienawiść do bab i lubowanie się w
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Nie spodziewałem się że są to aż tak duże liczby, ale z drugiej strony to rozumiem, przynajmniej tak mi się wydaje.
Jak już wcześniej w wspomniano w Polsce źle podchodzi się do depresji, brakuje edukacji w tym temacie. Przecież na samym mirko widać wpisy typu "1. Mam depresję, nie widzę sensu życia." I odpowiedzi " -Zabij się. -Wyjdź do ludzi. -Zacznij biegać." No super rady bulwo. A jak ktoś
  • Odpowiedz
@Sojerr: Problem nie jest w tym ze mężczyźni zabijają się częściej bo tak jest wszędzie. Problem w tym ze ta różnica samobójstw w Polsce jest wyjątkowo nienaturalnie wysoka. - No i chyba nikt nie zastosował takiego skrótu myśliwego ze to przez kobiety. (Choć wszystkich komentarzy nie czytałem ).
  • Odpowiedz
@rojka: ja nie nienawidzę feminizmu. Uważam, że Polska powinna westernizować się jak najszybciej, co oznacza również obalanie stereotypów płciowych i innych. Nie lubię tylko przegiętego feminizmu w stylu obrażania się za przepuszczanie w drzwiach czy to co Anita Sarkessian #!$%@?, ale to są detale w sumie.

Natomiast w Polsce mamy combo najgorszych efektów kultury wschodu i zachodu Europy jeśli chodzi o stosunki damsko-męskie, i mnie to wkurza. I nie -
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Jasne, każde przegięcie jest złe (począwszy od religijnego fanatyzmu, po wege-świrów). Zgadzam się z Tobą - nasze pokomunistyczne combo szkodzi i to wszystkim - zarówno kobietom jak i mężczyznom.
  • Odpowiedz
facet ma być facetem razem z nowymi "kobiecym" funkcjami i obowiązkami. A kobieta ma być kobietą z nowymi przywilejami.

@Variv: A jakie to nowe przywileje ma we współczesnym społeczeństwie kobieta, jakie zaś obowiązki przybyły męzczyźnie?
  • Odpowiedz
@tell_me_more: jedna z moich teorii jest taka, ze kobiety nie mają wstydu. Jezeli facet przegrał życie dokonuje seppuku aby zmazać hańbę. Kobieta woli w tym trwać, a chyba raczej nie ma odwagi na taki czyn jak facet.
  • Odpowiedz
@rybitwa_:
"prawdziwy facet" ma mieć sukcesy w pracy, być dobrym ojcem, równo dzielić się obowiązkami domowymi z żoną, i mieć jakieś hobby

"prawdziwa kobieta" to pojęcie sztuczne, a nawet jeśli - ma być dobrą mamą, i mieć jakąś pracę, i dla społeczeństwa jest OK, nic więcej się nie wymaga.

Kiedyś podział by podobny, tylko mężczyzna nie musiał zajmować się domem, a
  • Odpowiedz