Aktywne Wpisy

Greensy +98
Rozwiązanie na problemy tego świata
źródło: 1000069482
Pobierz#igrzyskabebzonow v6
niestety mam malo czasu pisac podsumowania, ale postaram sie takie zbiorcze z tygiodnia 4 i 5
w skrocie - jest zle
grubasy sa leniwe, tluste i glupie
serio
niestety mam malo czasu pisac podsumowania, ale postaram sie takie zbiorcze z tygiodnia 4 i 5
w skrocie - jest zle
grubasy sa leniwe, tluste i glupie
serio

Rozumiesz, że inteligentne środowiska prowadzą wewnętrzne spory, a wyznawcy z #4konserwy napieprzają w kółko to samo bez sensu?
A, i jeszcze coś mi się z kwotą wolną obiło o uszy. Ale kto by się tam przejmował.
xD oszczędź bo to nawet nie próbuje być zabawne
Problem w tym że obniżka podatków napędza rynek, konsumpcję, zmniejsza bezrobocie, a 500+ nie.
Fajnie jest porównywać problemy ekonomiczne w skali mikro i makro. Konsumpcja się zwiększa w danej rodzinie jak dostanie 500+, ale żeby dostać 500zł, to ktoś inny musi zarobić 800zł i wykarmić jeszcze trzech
@Kargaroth: nie no xD Co to za wymysły. Przecież 500+ jest pewnym specyficznym rodzajem obniżki podatku ;). Dla dużej części beneficjentów działa tak jakby zadziałała większa progresja podatkowa albo zwiększenie kwoty wolnej. Różnicą jest kryterium dystrybucji czyli posiadanie dzieci + max. dochód przy pierwszym dziecku.
@madry_i_mieciutki: 500+ to 7tys nowych urzędników, czyli około 22mln kosztów miesięcznych.
22 mln zł to 500+ dla ponad 43 tys dzieci. Jak dla mnie to dużo za dużo jak na zwykłe rozdawnictwo pieniędzy.
PIT pochałania o wiele więcej, bo jest przesadnie skompikowany, wieczne kontrole, milion druczków itd itp, to nawet nie ma co porównywać, wiadomo.
@madry_i_mieciutki: nieprawda
500+ dostaje rodzina bez jakiekolwiek dochodu, nawet więcej niż zarabiający - bo na pierwsze dziecko również
Kiedys probowalem z nimi dyskutowac merytorycznie, ale to jak kopanie sie z koniem. Klapki na oczach i sypanie frazesow z przekazu dnia.
Sam jesteu anarchista i uwazam, ze wiekszymi wrogami sa dla mnie zlodzieje z platformy i nowoczesnej niz kaczorek, dlatego wklejam linki z sukcesami pisu i
Zakładając, że masz rację i dodatkowy koszt przy 500+ wynosi 22mln zł miesięcznie, czyli 264mln zł rocznie, stanowi to 1.2% kosztu 500+ (22mld zł rocznie). Na każde 500zł trzeba zatem zebrać 506zł
Komentarz usunięty przez autora
Nie powinno być czegoś takiego jak redystrybucja dóbr. Rynek sam ma o siebie zadbać, a Państwo powinno się o---------ć od pieniędzy obywateli. Maks co się Państwu należy to podatki niezbędne do funkcjonowania administracji publicznej i tyle. Cała reszta to pazerność i grabież.
Niestety większość ludzi tego nie rozumie i głosują jak
@Kargaroth: czyli społeczna gospodarka rynkowa. Żeby biedacy mieli większe szanse. A poza tym jeżeli ktoś otrzymuje większe zyski z zasobów państwa (czy narodu), to niech partycypuje w większym stopniu w kosztach. Poza tym socjalizm czy społeczna gospodarka rynkowa mogą być dużo bardziej efektywne niż libertarianizm bo np. jak państwo da hajs gówniakowi