Wpis z mikrobloga

@yosemitesam: Porównujesz powstanie (którego swoją drogą nigdy bym nie poparł) przeciw okupantowi do wznieconej przez dżihadystów zbrojnej rebelii przeciwko legalnym władzom państwowym, czy po prostu chcesz w jakiś (nieważne że idiotyczny) sposób odpowiedzieć?
  • Odpowiedz
@milos88t: Powstanie z 1831 i 1863 też były przeciw legalnej władzy.
W 1956 w Poznaniu robotnicy też buntowali się przeciw legalnej władzy, tak samo, jak Solidarność.
W 1956 zbuntowali się przeciw legalnej władzy Węgrzy, a w 1968 Czechosłowacja.
W 1989 przeciw legalnej władzy wystąpili Rumuni, nie wspominając o Litwinach, Łotyszach czy Estończykach, którzy wystąpili przeciw legalnej władzy i oderwali się od ZSRR.

Masz racją, że jak jakaś władza jest legalna,
  • Odpowiedz
@yosemitesam: Tak, dżihadyści walczą o wolność i demokrację, a Syria nie była niepodległym państwem, robotnicy z Poznania natomiast zbrojnie zaatakowali armię wywołując wojnę domową. Jak pisałem to w co wierzysz świadczy o Tobie. Ale tutaj przeszedłeś samego siebie:

nie wspominając o Litwinach, Łotyszach czy Estończykach, którzy wystąpili przeciw legalnej władzy i oderwali się od ZSRR

Niepodległość Litwy została uznana przez ZSRR...
  • Odpowiedz
@CzaryMarek: Widzisz, Assad i Łukaszenko są akurat wybrani w wyborach. Jeśli uważasz że coś z tymi wyborami nie tak to możesz przedstawić na to dowody ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym np. ja nie uznaję wyborów demokratycznych, nie zgadzam się z tym aby społeczeństwo miało prawo wybierać władze państwa i z chęcią przystałbym na zmianę ustroju na dowolny inny.

• Odpowiedz
@milos88t: Kim Dzong Un również jest wybierany w wyborach.

Stety dyktatury ani monarchii tutaj nie wprowadzisz, ale jest prosty sposób- wyjedź do kraju gdzie panuje dyktatura/monarchia i szczęśliwego, długiego życia.
  • Odpowiedz
ale jest prosty sposób...

@CzaryMarek: niby dlaczego miałbym wyjeżdżać ze swojego kraju? Bo jakiś troglodyta którego zdanie mnie nie obchodzi mi tak doradza? Spokojnie, jeszcze zobaczymy ile lat będzie panował ten wybryk historii (demokracja)
  • Odpowiedz