Wpis z mikrobloga

Poleci mi ktoś dobry tutorial w miarę aktualny do hibernate? Cały czas mam z czymś problem bo latam po dokumentacji, a przydałby się jakiś bardziej aktualny aniżeli 2012 rok ( ͡° ʖ̯ ͡°) .
a jak już się coś znajdzie to hindus, którego trudno zrozumieć.

#java #naukaprogramowania #hibernate
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Roballo: 'Tutorial do Hibernate' to pojęcie ogromnie szerokie. Szukaj raczej tutoriali pod konkretne funkcjonalności.

Moim zdaniem dokumentacja jest całkiem przyzwoita.
  • Odpowiedz
@Roballo: albo zbierasz dupę w troki i czytasz java persistance with hibernate by manning, albo robisz projekt i wyszukujesz poszczególnych rzeczy, których potrzebujesz, druga droga skuteczniejsza
  • Odpowiedz
@kaervek: cały czas uskuteczniam drugą drogę :P aczkolwiek żeby to robić zawsze warto mieć choć jakiś zalążek podstaw, w tym momencie staram się połączyć spring boota z hibernatem i słyszałem, że spring bootowska konfiguracja dużo automatyzuje w hibernacie i tak skacze od ściany do ściany.
  • Odpowiedz
@Roballo: Podstawy Hibernate się nie zmieniły aż tak bardzo od 2012. Poza tym, Hibernate jest implementacją standardu JPA, więc i tego możesz szukać.
  • Odpowiedz
@vytah: @kaervek: aa jak byście mi zaproponowali konfigurację spring boota z hibernate? główkuje teraz nad tą automatyzacją przez springa i nie mogę tego pojąć jak i w jaki sposób to się odbywa.
  • Odpowiedz
@Roballo: ale to zależy od firmy, jedni używają xml i zwykłej konfiguracji, inni boota + tej z spring data...jeśli chcesz się nauczyć hibernate'a to nie używaj boota tylko stricte zainteresuj się JPA i implementacją JPA przez hibernate'a, dao i te sprawy
  • Odpowiedz
@kaervek: ahh rozumiem, chciałem bardzo połączyć hibernate i spring boota czyli mogę wybrać albo stricte hibernate czyli hibernate.cfg.xml + adnotacje lub jpa?
  • Odpowiedz
@Roballo: nie wiem, może jest coś pośredniego, ja widziałem do tej pory, że hibernate grzebie blisko bazy i operuje dosyć nisko, a boot wszystko upraszcza, jedno wyklucza drugie...boot oczywiste, że w jakimś stopniu bazuje na hibernete kiedy wybierzesz taką implementację, ale wszystko dzieje się pod spodem, jak się chcesz dowiedzieć więcej to wyjście imo jest jedno
  • Odpowiedz