Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś to wyjaśnić? Mam VPSa z 1 procesorem, 1 rdzeń. No i /proc/loadavg pokazuje mi "1.68 1.58 1.64", za to komenda top, pokazuje ciągle jakieś 20-30% użycia CPU. No i w sumie to wszystko chodzi płynnie. Skąd więc te wysokie wartości loadavg?

#linux
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paprok: Czytałem to, dlatego napisałem że mam 1 procesor i 1 rdzeń, czyli 100% użycia to powinno być 1.0. Przynajmniej oni tak piszą: "Same with CPUs: a load of 1.00 is 100% CPU utilization on single-core box."
  • Odpowiedz
@skew: load to nie tylko procesor.. Zdarzyło mi sie miec 8rdzeni, uzywane były w 3/4 a load np. 300... Bo IO ryło tak ze szkoda gadac.
Load to o ile pamietam ilosc aktywnych procesow, czyli takich co uzywaja CPU do obliczen ALBO oczekuja na odczyt z dysku, siec albo cos inna komunikacje z urzadzeniami we/wy.
  • Odpowiedz
@skew: odpowiedź zależy od tego czy to kvm, xen czy może openvz albo jakiś kontener korzystający z linuksowego unshare().

Jeśli to kvm / xen to możesz widzieć tzw. "cpu steal time" (wygoogluj, jestem przed kawą, nie chce mi się tłumaczyć). Jeśli to openvz / coś z linuksowymi kontenerami to możesz widzieć obciążenie na hoście.
  • Odpowiedz