Wpis z mikrobloga

Mirki jest sprawa. Mam konflikt z pracodawcą (typowy #januszebiznesu) otóż chłop zmusza całą załogę do pracy w weekend. Pracuje w branży tworzyw sztucznych. Na początku roku jak i pózniej moi szefowie podjęli decyzje o wysłaniu nas na przymusowe urlopy z powodu braku pracy w firmie. Mamy czerwiec a obecnie pracownicy nie mają już urlopów więc pracodawca postanowił ze mamy pracować w weekendy i odrabiać nasz urlop który defacto został nam zabrany. Dochodzę do sedna. Czy pracodawca może narzucić pracownikowi wykorzystanie urlopu? #praca
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@callforfireee: z tego co wiem nie. Może zrobić wam 4h dni pracy przez jakiś okres a potem kazać pracować po 12 żeby wyrównać, jeśli dobrze pamiętam.
Aczkolwiek jak zrobisz aferę z tego powodu zostaniesz w naszym kraju zwyzywany od lewakow, nierobow i roszczeniowcow jako że psujesz krew swojemu chlebodawcy wymuszając na nim przestrzeganie prawa. Miej to na uwadze.
  • Odpowiedz
  • 0
Mógł wam na początku roku nic nie zapłacić albo wysłać na jakieś postojowe płatne 10procent. Według mnie w jakis tam sposób idzie wam na rękę.
  • Odpowiedz
  • 0
@callforfireee ze was na początku roku wysłał na wolne a nie na postojowe jakieś. W sumie teraz by mógł coś płacić extra w te weekendy i dawać dzień wolny gratis ale trafiłeś jak mówisz na Janusza :|
  • Odpowiedz
@callforfireee: pracodawca może dysponować połową Twojego urlopu, zmusić Ci do weekendu może pod warunkiem, że to nagła praca, wcześniej niezaplanowana - bo np wtryskarka popsuła się w czwartek, a trzeba zamówienie wykonać. Wtedy to się nazywa zabezpieczenie produkcji. Jeszcze najlepsze jest to, że pracodawcą nie musi Ci płacić za weekendy "setek" tylko da Ci dzień do odbioru. Zmusić Cię może do maksymalnie 8h nadgodzin w tygodniu w różnych konfiguracjach np
  • Odpowiedz
@callforfireee: Panie weź mi coś wyjaśnij.

Miałeś powiedzmy 20dni urlopu płatnego.
Pracodawca kazał Ci wybrać 20 do powiedzmy 1czerwca, teraz nie masz nic? (oczywiście nie może Ci kazać wybrać całego, tylko chyba jakąś część)

Finalnie:
Z----------z w weekend i nie masz za to ani odbioru ani kasiory? Bo co znaczy odrabianie urlopu? Jak przepracujesz 5 sobót to dostaniesz 5dni wolnych?
  • Odpowiedz