Wpis z mikrobloga

Mirki od #programowanie #php (albo w ogóle programowanie): nauczcie się używać debugerów (w przypadku PHP jest to xDebug i jego integracje w dowolnym IDE).

Dałem człowiekowi do poprawienia metodę. Długa na 40 linii, żadnych zależności zewnętrznych. Dałem tylko temu, że nie chciało mi się zajmować takim banałem. 5 minut roboty.

A on mi oddał po 2 dniach naprawiania metodą prób i błędów i var_dumpa.
  • 14
@konradk: czasem inaczej się nie da, bo 'taka polityka firmy', znaczy na lokalnej maszynie nie idzie projektu uruchomić, a na maszynie developerskiej nie otworzą nam odpowiednich portów, aby zdalnie się do xdebuga podpiąć, ale var_dump dobremu programiście pozwoli problem rozwiązać w 5min.
@eloar: z takiej firmy sie trzeba jak najszybciej ewakuowac :) jesli takie procedury nie dzialaja i nikt nie chce tego zmienic, idz pracowac gdzies, gdzie się rozwiniesz w prawidlowym kierunku :)
@konradk: to w którą stronę ja się rozwijam nie ma tak wiele wspólnego z firmą (no przynajmniej w moim przypadku). Ale spoko niedługo i tak pewnie się zmieni.
@Jurigag: a co to zmienia? Jak masz apkę, która na lokalnej maszynie po prostu notorycznie przekracza wszelkie limity czasu, a do tego masz komunikację z usługami, gdzie z lokalnych maszyn nie ma pootwieranego ruchu, albo nie ma konfiguracji dla dostępu do API
@eloar: Ale XDebug to nie tylko sprawdzanie zawartości zmiennych. Przecież to także sterowanie procesem wykonywania i odpowiednie "chodzenie" po kodzie. Gdybym miał analizować przebieg kodu vardumpem to robiłbym to 10x dłużej niż XDebugiem.

Już nie wspomnę ile razy widziałem pozostałości w kodzie po debugowaniu var
dumpem.

Szczerze współczuję, że nie masz dostępu do XDebuga bo dla mnie to jest czysty masochizm.
@diwi: jasne, że to nie tylko podgląd zmiennych, tylko pełnoprawny debugger, ale jak się nie ma co się lubi. Z resztą nie raz nie dwa var_dump postawiony we właściwym miejscu wystarcza. Co do pozostałości, to miewamy z tym problemy. Dlatego dodaję sobie przed takim // todo: remove i przed commitem sprawdzam listę todo.
a no masochizm, ale można jęczeć i się wkurzać, albo radzić sobie z tym co jest i się
@konradk: System w mojej firmie (postawiony na laptopie) ładuje stronę + liste Ajaxem po 10 sekund przy włączonym xdebugu. Tego nie da sie używać :) Sama idea instalowania osobnego narzędzia żeby móc jakkolwiek zajrzeć w kod jest trochę bez sensu.
Może ten programista siedział na wypoku zamiast programować albo jest głąbem.
@Jurigag widziałem już w projekcie vardump i varexport użyty w linii z innym kodem. Keszcze jest twigowy dump czasem. Nie wszystko da się automatem posprzątać