Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #java #programista #programista15k #pracait

Rozglądam się za pracą jako programista we Wrocławiu. Interesuje mnie C++, ew. Java.
Problem w tym, że nie skończyłem jeszcze studiów (został mi ostatni rok) więc po wakacjach byłbym chętny na 3/5-4/5 etatu (ew. na same wakacje). Niestety ciężko mi znaleźć jakieś firmy, które chętnie przyjęły by studentów i liczą się z tym że w roku akademickim nie będą na pełnym etacie - zazwyczaj ogłoszenia są na pełny etat właśnie.

Poleci ktoś coś w tym temacie? :)
Jeśli chodzi o doświadczenie/umiejętności to spore jeśli chodzi o C++ i średnie jeśli chodzi o Javę.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4ks: całkiem spore doświadczenie w projektach open-source, nie w sensie "długa lista firm w CV"

Akurat kolego praktycznie dostałem się na regulara z miejsca, ale problemem był właśnie ten pełen etat.
Mimo wszystko dzięki za twój wkład i pomoc ;)
  • Odpowiedz
@CoTyMiNiePowiesz: W Nokii powinno byc w miare spoko, zalezy ile masz zajec w tygodniu. Znam ludzi, ktorzy pracuja na pelny etat w Nokii i studiuja. W wielu przypadkach da sie dogadac z szefem (np wyjscie na 2h w ciagu dnia). Inna sprawa, ze studia dzienne to marnowanie czasu :P
  • Odpowiedz
@TheNewIcek: @AbstractObject: no dobra, na razie czekam na odpowiedź od nich, ale pytanie czy jeszcze ktoś we Wrocku jest, kto zatrudnia studentów na stanowiska programistów C++ bądź Javy? Trochę lipa, jak tylko 1 firma zatrudnia studentów na takich stanowiskach...

Co do tego czy jest sens na studia iść czy nie to nie chce mi się szczerze mówiąc wchodzić w polemikę, bo to każdego indywidualna opinia. Na ostatnim roku
  • Odpowiedz
@AbstractObject: bardzo źle słyszałeś.

biorą do nokii cały czas, zależy co potrafisz :) OpenSource dobrze miec w CV :)

Nie tylko nokia, rozglądnij się za praktyakmi płatnymi.... (choć nokia na working student płaci najlepiej - 4k brutto)
  • Odpowiedz
@CoTyMiNiePowiesz: Możesz dać jakieś wskazówki gdzie szukać projektów opensourcowych z javy, ew c++? Zawsze wydawało mi się, że do takich projektów trzeba umieć już sporo, ale jak się je ogarnie z "juniorskimi" umiejętnościami, to chętnie bym się przyłączył.
  • Odpowiedz
@lmateusz: Chociażby GitHub. Możesz też zacząć robić własne projekty open-source i je tam udostępniać.

Co do umiejętności to wszystko zależy. Słabego kodu z pull requesta raczej nikt nie doda do projektu. Jak uda Ci się coś fajnego dodać/zrobić/naprawić i dobrze to zrobić to nie ma znaczenia jak duże masz doświadczenie, nie? ;)

Jak nie chce Ci się wgryzać w duże projekty to sobie zrób własne jakieś.
  • Odpowiedz