Wpis z mikrobloga

Trzeba jasno powiedzieć: w ostatnich wyborach PiS miało ogromnego fuksa, że pojawiło się Razem i zepchnęło 7,5% poparcia SLD pod próg.

@rineo: No i drugi fuks, że elektorat PO podzielił się na dwa obozy, a metoda d'Hondta sprawiedliwie podzieliła głosy :]
  • Odpowiedz
policzyles czy tak tylko p--------z?

@kuban99: nie ma czego liczyć. Głosy na mandaty przelicza się wg okręgów, liczenie wg ogólnopolskich procentów nie ma sensu. Mogą tam sobie mieć większość, nie ma to najmniejszego znaczenia bo PKW nie interesują internetowe kalkulatory.

No i drugi fuks, że elektorat PO podzielił się na dwa obozy, a metoda d'Hondta sprawiedliwie podzieliła głosy :]

@kurczok: tia. Drugi najgorszy wynik zwycięskiej partii daje
  • Odpowiedz
@rineo: smutne, ale prawdziwe. gdyby nie ten podział, to centrum miałoby 20 szabli więcej, PiS wszedłby do koalicji z Kukizem, po czym by go zjadł, strawił i wysrał... a tak, to mamy jak mamy :/
  • Odpowiedz
@rineo: demokratyczne będą, chmmm :> po lewej stronie, a po prawej prawilne jednomandatowe. Dzięki temu PiS będzie miał 80% mandatów dysponując 20% poparciem. Seems legit :>
  • Odpowiedz
@kurczok: były już wybory gdzie partia z 20% poparciem objęła władzę, zupełnie przypadkowo zaraz po zmianie ordynacji na obowiązującą do dziś. Wiesz, póki nie zamkną granic to mi to dynda - i tak pracuję zdalnie, angielski znam, poradzę sobie. Tylko kraju trochę szkoda ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
dla czytajacych p---------e rineo wpisalem w kalkulator wyniki poprzednich wyborow, okazuje sie ze zaniza liczbe poslow najwiekszej partii o 30.

Wynika z tego ze podzial na okregi jeszcze bardziej premiuje duze partie. Wiec jakby wybory mialy wynik jak w tym sondazu to PIS by mial okolo 340 glosow!

Wynik z kalkulatora z poprzednich wyborow:
kuban99 - dla czytajacych p---------e rineo wpisalem w kalkulator wyniki poprzednich ...

źródło: comment_mpn1Fgnn6vcHpDQn0P4mgcj4EaMSpxjo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
20% żelaznego elektoratu

@rineo: w zasadzie nie ma żelaznych elektoratów - np. 1/3 wyborców prawicy z 1997 zagłosowała w 2001 na SLD. Od tej pory słynny żelazny elektorat SLD dziwnie się skurczył z gwarantowanych 25% do znacznie poniżej 10% :) Co prawda PiS ma swój elektorat smoleński, ale na tym paliwie chyba już długo nie pojedzie
  • Odpowiedz
1/3 wyborców prawicy z 1997 zagłosowała w 2001 na SLD

@Wotto: a pozostałe 2/3?

słynny żelazny elektorat SLD dziwnie się skurczył z gwarantowanych 25% do znacznie poniżej 10% :)

Pokolenie za komuny było lepiej wymarło. Żelazne elektoraty nie są nieśmiertelne
  • Odpowiedz
@Wotto: tyle dobrego, że tym razem nie da się zwalić winy ani na PO (że strzelili focha na bycie mniejszym partnerem w POPiS), ani na "egzotycznych" koalicjantów.

Może wreszcie partie starego establishmentu odejdą w polityczny niebyt
  • Odpowiedz
Może wreszcie partie starego establishmentu odejdą w polityczny niebyt

@rineo: ja myślałem, że ty wspierasz właśnie KORWiNa ...

• Odpowiedz
@rineo: Wiadomo, jeżeli masz do wyboru takie partie jakie mamy to ciężko w stu procentach popierać tych albo tamtych.

Ale poglądy liberalne też m.i. Rysiek z Nowoczesnej popiera - Między innymi pochwala powrót ustawy wilczka.
  • Odpowiedz
Ale poglądy liberalne też m.i. Rysiek z Nowoczesnej popiera - Między innymi pochwala powrót ustawy wilczka.

@Goofas: PO też miała być liberalna, jakoś Ryśkowi nie wierzę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zresztą popieranie paru losowych liberalnych postulatów to za mało: interesują mnie tylko per se liberałowie, a nie że jak ja zostanę władcą to łaskawie dam dwa obciążenia mniej niż konkurent.
  • Odpowiedz