Wpis z mikrobloga

Od kiedy pierwszy raz przygotowałem sobie jajko sadzone w bułce nie szanuję już tradycyjnego jajka sadzonego. Raju, jakie to jest pyszne. Koniecznie smażyć na maśle i ze świeżą (chrupiącą) bułką. Ja kładę na wierzch ser i przewracam na chwilę pod koniec smażenia, tak żeby ten wtopił się w bułkę i w jajko (które musi pozostać lekko płynne, wtedy jedzenie jest wręcz rozkoszą)


#foodporn #gotujzwykopem #schabowy #jajkasadzone
gustawny - Od kiedy pierwszy raz przygotowałem sobie jajko sadzone w bułce nie szanuj...

źródło: comment_ZppxoAxNTkqurxsLECgTakIPva2elbDS.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gustawny: co to ? rozbite jajko sadzone na bułke smażone pod przykryciem ?
Ja bełtam jajko i maczam w nim chleb/bułki, smaże, potem plasjter sera,szynki i pomidora. Epic.
Polecam test krojenie chleba w kostke i podsmażanie do czasu ogrzankowania tego a potem odrobina tłuszczu i wbijamy jajka zbełtane z jarzynką.. JAjecznica na grzankah mniam !
  • Odpowiedz
@plumkajacy_kalafior: jak bełtasz jajko to ono nie będzie płynnym żółtkiem, tracisz największą przyjemność z jedzenia jajka :<

Podsmażasz trochę bułkę z wydrążonym dołkiem. Przewracasz ją na tę twardą, zaokrągloną stronę i wbijasz jajko do dołeczka. Na mocnym ogniu smażysz przez jakieś 1,5-2minuty (w połowie smażenia możesz dodać mały plasterek sera na to) i w trakcie tego smażenia dziurawisz delikatnie jajko (ale delikatnie). No i tu najciekawsze... Przewracasz tę bułkę i
  • Odpowiedz