Wpis z mikrobloga

Jeżeli ktoś jeszcze popełnił wielki błąd jak ja, którym nie jest przejście gry Life is Strange, to powinien naprawić ten błąd jak najszybciej się da. Zwlekałem z zabraniem się za ten tytuł od paru miesięcy, kiedy to, jak zwykle, kupiłem go na wyprzedaży. Gdy jednak przyszło mi w końcu rozpocząć rozgrywkę, przeszezdłem całość w dwa dni. Dlaczego? Rozgrywka jest bardzo prosta, są zagadki, które jednak nie powinny nikomu przysporzyć problemu. Ale to fabuła w tej grze jest najważniejsza, stoi wyżej od większości seriali czy filmów, które są ostatnimi latami produkowane. W skrócie - jesteśmy nastolatką, która odkrywa, że może manipulować czasem. Więcej zdradzać nie ma sensu, bo sama fabuła jest rozwiła, a najlepszym punktem jest to, że my jesteśmy odpowiedziali za to jak się ona rozwinie - nasze decyzje podczas gry mają znaczenie dla dalszego rozwoju historii bohaterów.

Ode mnie 10/10 - pozycja obowiązkowa, znacznie lepsza od przygodówek Telltale.

#steam #gryzcolkiem #lifeisstrange
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Colek: ta gra powinna zostać w całości spolszczona - miałaby niesamowite wzięcie (chociaż i teraz jest fantastyczna, ale nie do każdego może trafić)
  • Odpowiedz
Mnie pierwszy epizod lekko znudził i dopiero od drugiego wkreciłem się w fabułę. Strasznie polecam, bo lubię gry z dobrą fabułą.
Jak to zawsze bywa, pierwszy epizod to proste wprowadzenie w historię pełną dramatów.
  • Odpowiedz
@Colek: Sam nie wiem, ja bylem zawiedziony. To material raczej na film/serial, bo gre trzeba juz zapelnic gameplay'em i mamy takie zenujace glupotki w stylu "oddaj mi pendrive" czy "zdobadz haslo do laptopa otwierajac szafka po szafce". Z kolei w filmi tej scenariusz bylby juz najwyzej sredni
  • Odpowiedz
@Colek: Zgadza się, z tym, że ja również dopiero ostatnio sie za LiS wziąłem i już byłem zmęczony wyborami po różnych Telltale czy Until Dawn. Chyba najchętniej bym to skrócił i wywalił te przymusowe przedłużacze, bo tematyka poważna, a tu trać czas na infantylne pozbycie się złych koleżanek, które siedzą na schodach do akademika.
  • Odpowiedz
@miknan: ja z rok nie grałem w żadną przygodówkę tego typu, ostatnio to grałem w Heavy Rain, które też mnie bardzo wciągnęło. Teraz chyba sięgnę po Beyond: Two Souls albo właśnie Until Dawn na PS4.
  • Odpowiedz
@Colek: Zacznij może od Until Dawn, Beyond: Two Souls potrafi wynudzić, strasznie pretensjonalne dzieło. A wybory ostatnio były jeszcze w Quantum Break i już definitywnie się przekonałem, że wolę liniowy, dobrze przemyślany scenariusz, niż te pseudo decyzje, ale akurat w Until Dawn wyszło to świetnie i naturalnie.
  • Odpowiedz
@miknan: Quantum Break chętnie bym ograł, ale jest dostępne tylko na innowacyjnej platformie od samego Microsoftu, więc wolę poczekać aż wyjdzie na Steam (a jak nie wyjdzie, to trudno).
  • Odpowiedz
@Colek: Ja kupiłem xbox one, żeby ograć nowego Tomb Raidera, bo nie chciałem roku na PS4 czekać i tak też się załapał na QB. Teraz czeka aż się zbiorę i to wystawię na jakąś aukcję. Tyle przygody z xbox one. Na windows QB w ogóle bym nie brał, port padaka i to w chorej cenie. Generalnie to już chyba każdy zapomiał o tym "przełomowym" ex:)
  • Odpowiedz
@Colek: Zgadzam się w pełni. To jest coś, co porusza gatunek do przodu o kilometry. I co najlepsze, coś zrobione przez mało znane francuskie studio. Grać, szanować!

• Odpowiedz
@Sajner The Walking Dead (z sezonem drugim gorzej, ale też mi się dobrze "oglądało"), Max Payne (Słabiej pamiętam część drugą, ale pierwsza i trzecia to coś świetnego), Mafia 1-2 (Niestety w dwójce końcówka mnie lekko zawiodła), The last of us (Dane było mi się wciągnąć w tą historię i jak tylko mogę to polecam ją wszystkim), The wolf among us (od twórców TWD i pomimo początkowej niechęci do tej gry, świetnie
  • Odpowiedz
@robertos76: hah, dobrze celowałeś i prawie wszystko z tego grałem :D Walking Dead s1 9/10, s2 7/10; mafia 2 zaliczona (jedynke sobie kiedys przejde), last of us chcę kiedyś koniecznie przejść ale nie mam konsoli :( ; wolf among us 8/10; wiedzminy wszystkie skończone + 2 dodatki do 3. Szkoda trochę że na pc jest mało tytułów (przynajmniej mało mi zostało do przejścia), które mają dobrą historie i warto w
  • Odpowiedz