@rozdajozadarmo: Troche to brzmi jak slynna pasta z amatorami Bulek / wedkarstwa / fotografi etc :)
Jezeli jest rynek ktory potrzebuje takich programistow to nie widze problemu ... to rynek spowodowal ze tak badziewny pisany na kolanie jezyk jak JS stal sie popularny. To rynek spowodowal ze programowanie w Cpp ustapilo miejsca C# i Javie.
@michalfranc: Ale mnie wcale nie boli d--a z tego powodu. Nie mam na codzień do czynienia z kodem pisanym na kolanie (chyba, że swoim ;P). Ot, taka obserwacja powstała na skutek scrollowania tagu #webdev.
@rozdajozadarmo: jeśli dla Ciebie jQuery i jQLite to jeden pies, to polecam Ci lekturę tego drugiego. Krótko się czyta, a nie będziesz opowiadał takich rzeczy w przyszłości.
@rozdajozadarmo: okej czyli front-end małpki powinny umieć Angular, bo jQuery umieją. A jak trzeba napisać coś po męsku w VanillaJS to siedzą cicho jak by było łapanie do tablicy.
jeśli dla Ciebie jQuery i jQLite to jeden pies, to polecam Ci lekturę tego drugiego. Krótko się czyta, a nie będziesz opowiadał takich rzeczy w przyszłości.
@rozdajozadarmo: Do takich rzeczy jak łatwe używanie przez ludzi którzy chcą mieć strony www z ładniejszymi efektami.
@pawelzny: Dalej to JS. Do jakichś własnych eksperymentów ok. Ale nie wyobrażam sobię siebie gdy mówię komuś kto mi płaci, że apka nie działa bo jakiś koleś się obraził i usunął kluczową paczkę z npm. Paczkę bez której nie da się uruchomić aplikacji.
Do takich rzeczy jak łatwe używanie przez ludzi którzy chcą mieć strony www z ładniejszymi efektami.
@Jojne_Zimmerman: Spoko, tylko nie rozumiem jak się ma twój wpis do mojego :). Przecież w żaden sposób nie krytykuje ani jQuery ani Angulara. Komentuję tylko podejście ludzi, którzy zamiast języka uczą się frameworków, a potem okazuje się, że wymiękają na podstawowych rzeczach jak np proste operacje na tablicach. Stąd mój apel pod koniec wpisu
@Jojne_Zimmerman: To akurat był problem z nowymi kompilacjami. Te, które były już na produkcji działały nadal. Ale fakt, to był spory problem dla całej społeczności.
Zmiany w zarzadzaniu NPM mają uniemożliwić takiej akcji w przyszłości (zobaczymy jak to w praktyce będzie działać). Istnieje jeszcze problem niedopracowanego JavaScript, który ma tyle pułapek, że ciężko wszystkie zapamiętać.
Dlatego lepiej przerzucić się na TypeScript wszędzie gdzie to tylko możliwe.
#webdev #programowanie #angularjs #jquery #javascript
Rzeczywiście dzisiaj React byłby bardziej adekwatny do tego porównania.
Jezeli jest rynek ktory potrzebuje takich programistow to nie widze problemu ... to rynek spowodowal ze tak badziewny pisany na kolanie jezyk jak JS stal sie popularny. To rynek spowodowal ze programowanie w Cpp ustapilo miejsca C# i Javie.
To rynek ...
@ennovum:
Wiedziałem, że ktoś się da podpuścić :)
Ale o co ci chodzi? Do takich rzeczy stworzony został JS.
Gorzej jak go na siłę wpycha się na serwery.
To był eksperyment, który się udał.
Do takich rzeczy jak łatwe używanie przez ludzi którzy chcą mieć strony www z ładniejszymi efektami.
@pawelzny:
Dalej to JS. Do jakichś własnych eksperymentów ok. Ale nie wyobrażam sobię siebie gdy mówię komuś kto mi płaci, że apka nie działa bo jakiś koleś się obraził i usunął kluczową paczkę z npm. Paczkę bez której nie da się uruchomić aplikacji.
@Jojne_Zimmerman:
Spoko, tylko nie rozumiem jak się ma twój wpis do mojego :). Przecież w żaden sposób nie krytykuje ani jQuery ani Angulara. Komentuję tylko podejście ludzi, którzy zamiast języka uczą się frameworków, a potem okazuje się, że wymiękają na podstawowych rzeczach jak np proste operacje na tablicach. Stąd mój apel pod koniec wpisu
Zmiany w zarzadzaniu NPM mają uniemożliwić takiej akcji w przyszłości (zobaczymy jak to w praktyce będzie działać).
Istnieje jeszcze problem niedopracowanego JavaScript, który ma tyle pułapek, że ciężko wszystkie zapamiętać.
Dlatego lepiej przerzucić się na TypeScript wszędzie gdzie to tylko możliwe.