Wpis z mikrobloga

Tak mnie tknęło... dostaję dużo CV od studentów albo osób świeżo po studiach. Spora część z nich dociera w formacie .doc albo jakiś openofficeowym. Pomyślałem, że zapytam Mirków i Mirabelek. Nie uczo w szkołach zasad związanych z wysyłaniem cv?

#kiciochpyta #praca #szukampracy #hr

Wysyłam CV w formacie

• PDF 79.9% (3215)
  • DOC 7.3% (292)
  • Inny (?!) 1.1% (43)
  • Sprawdzam 11.8% (473)

Oddanych głosów: 4023

• 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@neo_vir: nie uczono, bo założono ze osoba kończąca szkole na IQ powyżej 60 i potrafi sama dowiedzieć sie podstaw. Ale jak widać- niekoniecznie
  • Odpowiedz
  • 2
@Obscured: cumplu, placz jest tez bo "przeciez ta praca mi sie nalezy!"
@laza: wut?!
@Ulubiona: zdjecia cv jeszcze nie mialem oO
@galaxie500: czyli np. uczą, że jeśli wysyłamy cv do firmy z branży medialnej to należy koniecznie wpisać w sekcji doświadczenie: "sezonowa zbiórka owoców"? ;)
  • Odpowiedz
@neo_vir Czyli Ulubiona #wygryw. Ostatnio Pani odpowiedziala na ogloszenie wysylaja samego e-maila bez CV wiec odpisalam zeby je dolaczyla. No i dolaczyla zdjecie sredniej jakosci swojego CV zrobionego na stole z haftowana chusteczka xD
  • Odpowiedz
czyli np. uczą, że jeśli wysyłamy cv do firmy z branży medialnej to należy koniecznie wpisać w sekcji doświadczenie: "sezonowa zbiórka owoców"? ;)

@neo_vir: w sumie nie widze nic złego w tym, żeby wpisać to sobie do CV - osoba nie boi się żadnej pracy ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@neo_vir: Ja dostałem kilka CV w formacie *.jpeg... ( )

Ok, od osób 50+ może nie trzeba wymagać takich rzeczy jak pdf (gówniaki w sumie mogą im pomóc to ogarnąć), ale studenci?!

No i tak samo dziwi mnie to, że na stanowisko np. magazyniera składają papiery ludzie po AGH, z certyfikatami. Zawsze się zastanawiam, czy to serio, czy ktoś po prostu
  • Odpowiedz
@neo_vir: lepiej wygląda w .pdf, ale też chyba większości firm nie przeszkadza CV w doc, bo takie formaty dopuszczają w swoich formularzach. Mi osobiście też by nie przeszkadzał.

Nie uczo w szkołach zasad związanych z wysyłaniem cv?

Możesz podać te zasady? Chętnie poczytam.

Ja się przyznaję, że swoje CV dopiero około 2-3 lata temu przerobiłem z doca na pdf
  • Odpowiedz