Wpis z mikrobloga

@bonus: Ale frameworki DO CZEGO. Chcesz zrobić REST API, full stack serwis MVC czy jeszcze coś innego? Potrzebujesz wbudowanej obslugi szablonów, ORM dla bazy danych, łatwych testów integracyjnych? Jak w tym języku i środowisku ma być lepiej, skoro ludzie nie wiedzą czego chcą, tylko potrzebują "frameworków"...
  • Odpowiedz
@Marmite: Chodzi mi o jakiś full-stack, żeby zająć się logiką, a nie tworzeniem koła od nowa. Jakiś odpowiednik RoRa, tylko nie polecaj Sails bo jest strasznie zbugowany.
  • Odpowiedz
@obereczekpl: Szukam czegoś bardziej full-stack. Hapi i Express to raczej micro, wszystko trzeba samemu poskładać. A filozofia meteora mnie nie przekonuje, wolałbym bardziej restf api.
  • Odpowiedz
@babysteps @bonus nie wiem jakie macie doświadczenie w pracy z JS i jakie projekty tworzycie, ale monolityczne frameworki typu Sails.js lub Total.js odchodza do lamusa. Jeśli chcesz mieć jakiś boilerplate z gotową architekturą, niech to będzie Express.js lub Hapi.js lub cokolwiek innego i dobieraj do tego funkcjonalności z modułów które Ci odpowiadają wymaganiami biznesowymi, wsparciem, dokumentacją lub API.

Monolityczna architektura to nie jest "to". Wszyscy od tego odchodzą. Sprawdziło się
  • Odpowiedz
@obereczekpl: Jeżeli nie zna ekosystemu, to korzystanie z boilerplate'u tylko utrudni mu pracę. W takim boilerplacie będzie 10 rozwiązań o których on nie wie, 10 rozwiązań których nie potrzebuje. Zobacz co się ostatnio dzieje na froncie - setki boilerplate'ów react+redux+webpack+blablabla, oraz plaga issues na githubie w repo Reacta / Reduxa, gdzie źródłem problemu okazuje się jakaś transformacja, którą robi dany preset babela podczas budowania projektu w wersji produkcyjnej, łatwe do
  • Odpowiedz
@obereczekpl: Ja się zgadzam prawie ze wszystkim co tu napisałeś, nawet Starter pack podałeś fajny, bo taki który nie próbuje rozwiązać wszystkich problemów, włącznie z głodem w krajach trzeciego świata.

Chodzi mi o to, że laik może źle ewaluować takie Starter packi i zamiast czegoś takiego wybierze starter pack, który poza podstawowymi problemami będzie miał wbudowaną obsługę socketio i jeszcze do tego webpacka, żeby przy przy wykorzystaniu css-modules na frontendzie
  • Odpowiedz
@obereczekpl: Ciekawy ten boilerplate, do tej pory korzystałem z kraken.js czyli boilerplate express od Paypala, ale wydaje mi się mało elastyczny. Jeszcze z ciekawości w czym Ty pracujesz?

@babysteps: A może powiesz mi z jakich frameworków Ty korzystasz lub miałeś prawdziwe doświadczenia? Mam wrażenie, że rzucasz nazwami a nawet w tym nie programowałeś.
  • Odpowiedz
@bonus: spokojnie, nie uważam, żeby @babysteps się nie znał, ale chętnie usłyszę czym się zajmuje bo to zwyczajnie ciekawe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja sam używam Hapi.js i Express.js zamiennie. Kraken to taki już framework, za dużo tam tego nabudowali, przynajmniej według mnie. W Hapi.js stworzyłem boilerplate na potrzeby swojej aplikacji, automatyczny bootstrap i pluginy. Także w Express.js wyprodukowałem starter kita, powodem nieużywania Hapi.js była
  • Odpowiedz
@bad_karma: Haha tak udało się, głównie express.js i już rzeczywiście od 2 lat nie ruszałem PHP. Mikroframework głównie do pisania API nowoczesnych aplikacji, chociaż bez problemu można napisać coś SSR. Ja osobiście używam tylko do API, frontend w Nuxt.js. Generalnie jak ktoś ma jakieś doświadczenie w różnych aplikacjach i potrafi zapewnić jakąś strukturę to jest super, tym bardziej, że JS już sporo ewoluował i ma się dostęp do super składni
  • Odpowiedz
@bad_karma: Nuxt.js to tak jakby gotowe środowisko skonfigurowane (expressjs + config + pluginy), żeby móc używać Vue z możliwością SSR. Wcześniej byłem fullstackiem (php+js) teraz czysty frontend i zarabiam 3x tyle. Prywatnie tylko fullstack backend i frontend w JS.
  • Odpowiedz