Wpis z mikrobloga

@bonus: Ale frameworki DO CZEGO. Chcesz zrobić REST API, full stack serwis MVC czy jeszcze coś innego? Potrzebujesz wbudowanej obslugi szablonów, ORM dla bazy danych, łatwych testów integracyjnych? Jak w tym języku i środowisku ma być lepiej, skoro ludzie nie wiedzą czego chcą, tylko potrzebują "frameworków"...
@bonus: Hapi.js jest najbardziej uniwersalny aktualnie, autorstwa WalMartu. Posiada umiarkowane API i sporo rzeczy robi za Ciebie. Ma własny system pluginów, nie przesadnie rozbudowany, ale znakomicie wymuszający izolację funkcjonalności.

Trzymaj się z dala od Sails.js - nie jest zrobiony ani w "UNIX/JS" stylu małych funkcjonalności, jest monolityczny, od dawna nie rozwijany (w normalny sposób). Firma, której pracownicy go stworzyli nie ma czasu w niego inwestować.

Meteor to fajna rzecz, jest izomorficzny
Express.js jest na start dobry, jedynie zamiast rzeźbić wszystko od początku, poszukaj jakiegoś starter kita, boilerplate'a który Ci załatwi od razu strukturę podstawową i jakieś middleware podstawowe.

@obereczekpl: To jest najgrosza rada jaką mogłeś mu dać
@Marmite: Chodzi mi o jakiś full-stack, żeby zająć się logiką, a nie tworzeniem koła od nowa. Jakiś odpowiednik RoRa, tylko nie polecaj Sails bo jest strasznie zbugowany.
@obereczekpl: Szukam czegoś bardziej full-stack. Hapi i Express to raczej micro, wszystko trzeba samemu poskładać. A filozofia meteora mnie nie przekonuje, wolałbym bardziej restf api.
@babysteps @bonus nie wiem jakie macie doświadczenie w pracy z JS i jakie projekty tworzycie, ale monolityczne frameworki typu Sails.js lub Total.js odchodza do lamusa. Jeśli chcesz mieć jakiś boilerplate z gotową architekturą, niech to będzie Express.js lub Hapi.js lub cokolwiek innego i dobieraj do tego funkcjonalności z modułów które Ci odpowiadają wymaganiami biznesowymi, wsparciem, dokumentacją lub API.

Monolityczna architektura to nie jest "to". Wszyscy od tego odchodzą. Sprawdziło się w przypadku
@obereczekpl: Jeżeli nie zna ekosystemu, to korzystanie z boilerplate'u tylko utrudni mu pracę. W takim boilerplacie będzie 10 rozwiązań o których on nie wie, 10 rozwiązań których nie potrzebuje. Zobacz co się ostatnio dzieje na froncie - setki boilerplate'ów react+redux+webpack+blablabla, oraz plaga issues na githubie w repo Reacta / Reduxa, gdzie źródłem problemu okazuje się jakaś transformacja, którą robi dany preset babela podczas budowania projektu w wersji produkcyjnej, łatwe do wykrycia
@babysteps: ale co to ma do boilerplate Express.js? Jeśli człowiek ma pisać własny to bez wiedzy napisze go jeszcze gorzej - ma do wyboru uczyć się czegoś nowego od lepszych lub rzeźbić coś samemu, w dodatku kiepsko.

Boilerplates są dla ludzi, którzy chcą się skupić na kodzeniu i / lub nauczyć się architektury nieco. Frontendowe starter-kity nijak mają się do backendu. Są najczęściej minimalistyczne i dobrze udokumentowane, rozwiązując minimalną ilość problemów.
@obereczekpl: Ja się zgadzam prawie ze wszystkim co tu napisałeś, nawet Starter pack podałeś fajny, bo taki który nie próbuje rozwiązać wszystkich problemów, włącznie z głodem w krajach trzeciego świata.

Chodzi mi o to, że laik może źle ewaluować takie Starter packi i zamiast czegoś takiego wybierze starter pack, który poza podstawowymi problemami będzie miał wbudowaną obsługę socketio i jeszcze do tego webpacka, żeby przy przy wykorzystaniu css-modules na frontendzie mieć
@obereczekpl: Ciekawy ten boilerplate, do tej pory korzystałem z kraken.js czyli boilerplate express od Paypala, ale wydaje mi się mało elastyczny. Jeszcze z ciekawości w czym Ty pracujesz?

@babysteps: A może powiesz mi z jakich frameworków Ty korzystasz lub miałeś prawdziwe doświadczenia? Mam wrażenie, że rzucasz nazwami a nawet w tym nie programowałeś.
@bonus: spokojnie, nie uważam, żeby @babysteps się nie znał, ale chętnie usłyszę czym się zajmuje bo to zwyczajnie ciekawe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja sam używam Hapi.js i Express.js zamiennie. Kraken to taki już framework, za dużo tam tego nabudowali, przynajmniej według mnie. W Hapi.js stworzyłem boilerplate na potrzeby swojej aplikacji, automatyczny bootstrap i pluginy. Także w Express.js wyprodukowałem starter kita, powodem nieużywania Hapi.js była decyzja biznesowan,
@bad_karma: Haha tak udało się, głównie express.js i już rzeczywiście od 2 lat nie ruszałem PHP. Mikroframework głównie do pisania API nowoczesnych aplikacji, chociaż bez problemu można napisać coś SSR. Ja osobiście używam tylko do API, frontend w Nuxt.js. Generalnie jak ktoś ma jakieś doświadczenie w różnych aplikacjach i potrafi zapewnić jakąś strukturę to jest super, tym bardziej, że JS już sporo ewoluował i ma się dostęp do super składni (async/await
@bonus: no to elegancko ( ͡° ͜ʖ ͡°) miałeś gładkie przejście? w sensie, że praca za podobna stawkę jak w php?
Racja, dwa lata temu w środowisku js był jak dla mnie burdel. Teraz zaczyna się to pomału stabilizować. W najnowszym Anglularze ponoć pisze się już całkiem przyjemnie.
A jaki jest próg wejścia w tego Nuxta? To coś jak Angulr?
Nie jestem za bardzo przekonany do Vue(rok
@bad_karma: Nuxt.js to tak jakby gotowe środowisko skonfigurowane (expressjs + config + pluginy), żeby móc używać Vue z możliwością SSR. Wcześniej byłem fullstackiem (php+js) teraz czysty frontend i zarabiam 3x tyle. Prywatnie tylko fullstack backend i frontend w JS.