@BananowyKrol: kup młotowiertarkę z uchwytem SDS (może być niebieski bosch, dobre są), a do tego wkrętarkę i opędzisz wszystko. Wiertarka która pokazujesz to dobry sprzęt, ale do innych zastosowań. Udar ma typu mechaniczna terkotka, do żelbetu taki udar służy głównie do w--------a sąsiadów.
@Jarek_P: powiem ci, że nie wiem kto ogólnie kupuje zwykłe wiertarki udarowe. Do ścian sds, resztę ogarnia wiertarko wkrętarka. Kurde tyle lat robię w wykończeniówce, a takiej wiertarki conajmniej 10 lat w ręku już nie miałem ( ͡°͜ʖ͡°)
@Smarek37: ja już na poważnie myślę o jebnięciu korpo i pójściu w wykończeniówkę bo coś tam umiem ale strach przed niekompetencja nadal mnie trzyma przy biurku
@Smarek37 ja mam małą wkrętarkę Boscha GSB 12v-30 z udarem. Bardzo fajnie to działa ale w silikatowych pustakach. Beton raczej słabo. Choć ogólnie daje radę jak się od niej nie oczekuje cudów. Myślę że do innych litych materiałów budowlanych też ten słaby udar wyraźnie poprawia szybkość wiercenia.
@BananowyKrol: kup mlotowiertarke marki CMI za ok 300zl wieksza znacznie od tej. Jak nie jesteś pro to wystarczy Ci taka wiertara pewnie do konca zycia.
@Smarek37: ja takiej używam do szczotek ściernych albo do mieszania gęstych farb :) i tyle ¯\(ツ)/¯
@BananowyKrol jeszcze zadbaj o dobre wiertła - kup 4-piórowe z dewalta albo Milwaukee. Są śmiesznie tanie jak na swoją jakość. Ja się w nich zakochałem od pierwszego wiercenia :D
@pietryna123: taki udar mechaniczny do żelbetu to nie dość że mordęga, to dodatkowo rozkalibrujesz otwór takim wierceniem. To musi wejść w kilka sekund, a nie kilka minut ślizgania po ścianie i palenie wiertła. W silikacie to można sobie tym wiercić.
@Smarek37: służy jako dodatek do prac pomiędzy wkrętarką a młotowiertarką. Najczęściej długotrwałych, gdzie szkoda mi baterii, a jednocześnie jest dość lekka w porównaniu z młotem. Ostatnio szczotkowalem drewno właśnie taką :)
Ale nie to, żebym polecał opowi - to raczej jest opcja gdy już młotowiertarka i wkrętarka są na stanie.
@cyconiusz: no ok, rozumiem. No mi jest wiertarka zbędna. Zaprawy mieszam sdsem, farby wkrętarką. Zresztą dobre wkrętarki mają teraz powyżej 100N więc w zupełności przebijają taką sieciówkę. Mam dwie wiertarki sieciowe. Jedna leży kupę lat na półce nieużywana, a drugiej, którą tam kiedyś wygrałem w jakiejś loterii urodzinowej castoramy do tej pory nawet nie rozpakowałem ( ͡°͜ʖ͡°)
#pytanie #majsterkowanie #wiertarka
źródło: IMG_6138
PobierzWiertarka która pokazujesz to dobry sprzęt, ale do innych zastosowań. Udar ma typu mechaniczna terkotka, do żelbetu taki udar służy głównie do w--------a sąsiadów.
źródło: IMG_6139
Pobierz( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślę że do innych litych materiałów budowlanych też ten słaby udar wyraźnie poprawia szybkość wiercenia.
@BananowyKrol jeszcze zadbaj o dobre wiertła - kup 4-piórowe z dewalta albo Milwaukee. Są śmiesznie tanie jak na swoją jakość. Ja się w nich zakochałem od pierwszego wiercenia :D
Są mieszadła na sds i nadal taka wiertarka jest niepotrzebna
Ale nie to, żebym polecał opowi - to raczej jest opcja gdy już młotowiertarka i wkrętarka są na stanie.
( ͡° ͜ʖ ͡°)