Wpis z mikrobloga

#programowanie #java
Jakiś czas temu pojawił się tutaj wpis z wymaganiami na stanowisko juniora w javie, wie ktoś jak go odnaleźć? Wyszukiwarka tak bardzo nie ogarnia.
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalfranc: Widzę jedynie mgliste powiązanie tych dwóch aspektów, ale i tak się z nim nie zgadzam.

Pisanie testów nie jest osobnym procesem deweloperskim, który można pomijać. Nie chciałbym pracować u nikogo, ani z nikim, kto nie testuje swojego kodu.

@Porana123: śmiem twierdzić, nawet nie znając Twojego doświadczenia, ani wiedzy, że jestem w stanie zadać Ci 10 pytań obejmujących wymienione przeze mnie zagadnienia, na które nie odpowiesz, bądź zrobisz
  • Odpowiedz
ani wiedzy, że jestem w stanie zadać Ci 10 pytań obejmujących wymienione przeze mnie zagadnienia, na które nie odpowiesz, bądź zrobisz to niepoprawnie.

@kisi3l: wypisz je, zawsze będzie można komuś zalinkować przy kolejnym pytaniu "co trzeba umieć".
  • Odpowiedz
@kisi3l: wyraziles swoją opinię ok ale nie ma ona nic wspólnego z tym że większość firm tego nie robi i nie pisze unit testów

Male info jestem zwolennikiem unit testów i tdd zawsze byłem. Uważam że że tdd to bardzo wartościowy proces przy eksploracji domeny, problemów oraz designu kodu.

wg mnie błędnie zrownujesz brak unit testów z brakiem testów i dbania o jakość produktu. Tez żyje w swojej bance wśród
  • Odpowiedz
@michalfranc: Zwróć uwagę, że w pierwszym zdaniu za pewnik przyjąłeś swoją hipotezę, natomiast w ostatnim stwierdziłeś, że tylko Ci się wydaje, że tak jest.

Ciekawy temat, ja żyję w przekonaniu, że unit testy to PODSTAWA procesu wytwarzania oprogramowania, i w głowie mi się nie mieści, że ktoś może myśleć inaczej. Ty natomiast sądzisz zupełnie odwrotnie, co oczywiście jak najbardziej rozumiem, bo rozumiem, że to 'środowisko', w jakim się obracamy ma
  • Odpowiedz
@kisi3l: nie napisalem nigdzie ze mysle zupelnie odwrotnie :) Ja podchodze pragmatycznie i postrzegam unit testy jako narzedzie przydatne w pracy programisty nie jako 'must-have'. Dla mnie PODSTAWA oznacza ze macie np 100% test coverage co jest wg mnie anty patternem.

Tez kiedys podchodzilem do unit testow jako swietego grala dobrego na wszystko.
  • Odpowiedz
@mafiozorek:

W tydzień można jakoś 80h przeznaczyć na naukę

A nie 168?

Już widzę jak ktoś jest w stanie przyswajać wiedzę w takim tempie, w ogóle siedzieć nad czymkolwiek przez 12h dziennie, codziennie przez 2 tygodnie.
  • Odpowiedz
śmiem twierdzić, nawet nie znając Twojego doświadczenia, ani wiedzy, że jestem w stanie zadać Ci 10 pytań obejmujących wymienione przeze mnie zagadnienia, na które nie odpowiesz, bądź zrobisz to niepoprawnie.

@kisi3l: Śmiem twierdzić, że masz rację, jednak mówimy o juniorze, więc poziom znajomości tego co wypisałeś raczej nie musi wynosić 100%, o to mi właśnie chodzi w tym wszystkim. Zapewne istnieje 10 pytań, na które twórcy języka by nie odpowiedzieli,
  • Odpowiedz