Wpis z mikrobloga

@kisi3l: Przeczytać to można w dzień, jakoś 15 godzin. W tydzień można jakoś 80h przeznaczyć na naukę, a to już jest jakiś staż. 2 tygodnie to jakoś 140h nauki, więc według mnie do zrobienia.
A junior to już stawki 2-3,5k
@onomatobeka: @kisi3l: Nie piszę w Javie, ale potrafię posługiwać się tymi pojęciami, a mam wrażenie, że niewiele się uczyłem.
Jeśli tak mówicie to być może odniosłem błędne wrażenie dot. nauki i z drugiej strony nie wiem czego pracodawca realnie wymaga od juniora javy.
@mafiozorek: posługiwanie się pojęciami to za mało, trzeba to robić ze zrozumieniem. Bardzo, bardzo łatwo jest wychwycić, czy nasz rozmówca ma pojęcie o czym mówi, czy jedynie przeczytał definicję + 2 przykłady.

Czego wymaga pracodawca? No znajomośći Javy, jedynie i aż.
Zgadzam się z @kisi3l. Sprawdzam prace rekrutacyjne juniorów i od razu widać czy ktoś tylko czytał czy używał tego chociażby dla siebie samego. Zresztą zawsze zapraszamy na dopytanie jak mamy wątpliwości. I wtedy zapewniam, że jesteśmy w stanie wyłapać czy pisał sam program na teście praktycznym czy ktoś pomagał i czy rozumie. Zdarzały się przypadki że autor nie ogarniał własnego programu który napisał dwa dni temu. I potem jest żenada i
@mafiozorek: Taki test: Dlaczego i kiedy należy stosować enkapsulacje. Senior deweloperzy, ludzie z blogami o programowaniu, ludzie robiący kursy z programowania na youtube, nie znają odpowiedzi na to pytanie. Ostatnio było kilka takich na hacker news :).
@kisi3l: A jak to jest z frameworkami/bibliotekami? Tego nie uwględniłeś bo jest specyficzne dla danej firmy czy od juniora tego nie wymagają jeszcze? A html/css/js to też wszędzie must?

@Porana123: Ja wychodzę z założenia, że jeśli ktoś startuje na Juniora, to dopiero zaczął swoją przygodę z Javą, zatem ciężko mi wymagać od niego znajomości wysokopoziomowych rozwiązań. Ewentualnie zapytam, czy zna (w sensie, czy wie do czego służy) Spring, Hibernate, itp,
Sam jak zaczynalem to

- kolekcje
Cos tam wiedzialem jak uzyc a i tak wszedzie walilem zwykla .NETowa liste

- wątki
Wiedzialem co to sekcja krytyczna, semafor, mutex, napisalem tez gre ktora byla wielowatkowa ( i wysypywala sie po 60 sekundach symulacji zycia ). Szalu nie bylo.

- dziedziczenie
Tak jest jasne ... myslalem ze to najwazniejsza rzecz w programowaniu i dziedziczylem po wszystkim, z czasem jest to antypatern.

- polimorfizm
Podobnie