Wpis z mikrobloga

#linux #manjaro

Chciałbym rozwiązać pewien mankament z opóźnieniem wyskakiwania okienek od zwiększania głośności/regulacji podświetlenia ekranu itd.
Za to wszystko odpowiada proces xfce4-notifyd.
Reakcja jest spowolniona i ściszenie dźwięku przyciskami na laptopie trwa czasem więcej niż 5 sekund..

Może tak zmienić mu priorytet na wysoki? Jak to zrobić by przy kolejnym uruchomianiu pozostał przy takim priorytecie?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KokiX: jeśli jesteś pewien, bo xfce4-notifyd to tylko usługa wyświetlająca popupy, sama regulacja głośności to nie wiem jak w xfce działa.
Komendy do tego to nice, renice (to dla działającego procesu) i podobne np. ionice, ale poczytaj sobie o tym.
A co uruchamiania, to xfce4-notifyd chyba dbus aktywuje więc, to też może być przyczyna opóżnienia, gdzieś tam jest usługa w postaci .service, i może można się pod to
  • Odpowiedz
@jestem_w_szoku: poczytałem trochę, m.in. tutaj i zainstalowałem xfce4-pulseaudio-plugin. Wtedy zaczęły wyskakiwać podwójne powiadomienia - w xfce4-pulseaudio-plugin wyłączyłem więc je, ale nada miałem dwie ikonki od głośności na pasku zadań. Nie udało mi się usunąć tej oryginalnej ikony z xfce.. za mało jest opcji w ustawieniach powiadomień.
Nie rozumiem też dlaczego mam w manjaro zainstalowane pulseaudio i pavucontrol z jednocześnie zainstalowanym xfce4-mixer. Po usunięciu mixera nie było dźwięku, a kiedy zacząłem
  • Odpowiedz