Wpis z mikrobloga

@rales: zawsze mnie zastanawiało jak można mieć wadę, która nie jest spowodowana jakimś defektem fizycznym. Po prostu nie umieć powiedzieć r lub mówić niewyraźnie/niedbale. Oczywiście jąkanie się to co innego.
  • Odpowiedz
@mirek-kania: ale często właśnie przy nie wymawianiu 'r' jest defekt fizyczny: zbyt krótkie wędzidełko, zbyt duży i gruby język lub nie wyćwiczony w dzieciństwie czubek języka - to powoduje to, że nie potrafimy podnieść czubka języka na wałek dziąsłowy (za górnymi, przednimi zębami) lub wprawić go w drgania ;)
  • Odpowiedz
@mirek-kania: L (miejsce artykulacji: język uderza w tył przednich zębów) ma podobne miejsce artykulacji jak r, dlatego najczęściej można się spotkać z wymową r jako l. J najczęściej wymawiane jako r towarzyszy dzieciom, bo po prostu j jest stosunkowo prosto wymówić, np. /jowej/. Co do h wymawianego jako r podejrzewam właśnie ciężki, leniwy język, czyli fakt, że nie możemy go podnieść i wypionizować tak, żeby czubek języka dotknął wałka dziąsłowego.
  • Odpowiedz
@rales: ja od urodzenia chyba miałem problemy z r-ką, chodziłem w podstawówce na logopedię, ale nie wiem czy ona mi w czymś pomogła

z tego co pamiętam, to jakoś samo mi tak przyszło poprawne wymawianie r
ważne, że poprawnie je teraz wymawiam, a spora część ludzi mówi (to zabrzmi nieskromnie), że z moją dykcją i głosem powinienem w radiu robić :)

jakkolwiek by człowiek nie gadał - byle mądrze (wystarczy
  • Odpowiedz
@rales: Ja wymawiam "r" na swój sposób, przez gardło. Przez to nie mogę za bardzo rozmawiać jak mam np. usta poklejone chrupkami, bo wychodzi jakieś charczenie :( W podstawówce chodziłam do logopedy, po roku stwierdziła, że już mówię ok, i wuj, mówię tak samo do dzisiaj xD Po prostu nie umiem wibrować końcówką języka i wygodniej mi przez gardło. Chociaż nie wiem czy to taka wada, u nas każdy uważa
  • Odpowiedz
@rales: Zaznaczyłem Nie tylko przez to że nie potrafię przeczytać tytułu tego filmu "RRRrrrr!!!". Moje r jest trochę bezdźwięczne.
  • Odpowiedz
@Zydoslaw: Dokładnie chciałem to napisać ale wydawało mi się nie logiczne bo tą nazwę filmu można przeczytać jak "ryk lwa?!" i wtedy nie trzeba dobrze r wymawiać.
  • Odpowiedz
@rales: Nie umiałem ale w gimnazjum mi przeszło, i teraz czasami specjalnie kładę nacisk na "r" ;]
Logopeda mówiła, że za mało wyćwiczony czubek języka. Jako jedno z ćwiczeń miałem zlizywanie nutelli z talerza :P
  • Odpowiedz