Aktywne Wpisy

okrupnik +92
Dlaczego w tym kraju nie mogę iść normalnie do sklepu stacjonarnego, tak jak robi to biały człowiek w krajach zachodnich i kupić smartfona nie będąc przy tym o------m na 700zł? O co w tym chodzi? Czy ja już wszystko muszę kupować na platformach e-handlowych i w sklepach internetowych?
#polska #samsung #android #patologia #finanse
#polska #samsung #android #patologia #finanse
źródło: nie dla idiotów
Pobierz
pieknylowca +171
Introwertyzm dla faceta: nie rozmawia z nikim od wielu tygodni
Introwertyzm dla kobiety: ostro imprezuje i melanzuje
#p0lka #rozowepaski #niebieskiepaski
Introwertyzm dla kobiety: ostro imprezuje i melanzuje
#p0lka #rozowepaski #niebieskiepaski
źródło: 1000003062
Pobierz

Tak się zastanawiam. Po co ktoś miałby robić cokolwiek w C++ nie używając bibliotek Qt? Programujemy z kolegą w Qt od nooo, kilku dobrych miesięcy już. Nie mniej niż 3 na pewno. No i przyznam się szczerze, że ja po prostu innej drogi w C++ niż Qt to po prostu nie widzę. Nie mam pojęcia czemu miałbym nie używać Qt, nawet jeśli tylko używając niektórych elementów.
1. Licencja LGPL, czyli jak tylko nie robimy jakichś naprawdę cudackich rzeczy to jest full yolo.
2. Qt ma obecnie rozwiązanie dla prawie wszystkich podstawowych rzeczy jakie tylko w C++ można zrobić, cały mechanizm signal/slots, banalne wątkowanie, GUI itd.
3. W testach pojemników, które robiliśmy na nasze własne potrzeby programistyczne - QVector z Qt 5.6 zaorał std::vector i zaorał wydajnościowo właściwie każdy dostępny pojemnik zarówno Qt jak i std, tak tylko jako przykład podaję.
4. Qt jest multiplatformowe, kompilujesz jak chcesz i gdzie chcesz (no std w sumie też).
5. Qt ma najlepszą dokumentację jaka istnieje chyba.
6. Nawet jak coś z Qt jest do d--y, to przecież można zastosować odpowiednik std, albo dziedziczyć i zrobić po swojemu, albo skorzystać w ogóle z jakiejś zupełnie innej biblioteki w tym miejscu - wszak to nadal C++.
I to nie jest tak, że ja tu marketing "all hail Qt" uprawiam. Po prostu używam tych bibliotek od kilku dobrych miesięcy i kod jest jak na C++ prosty jak konstrukcja cepa, a działa szybko, dobrze i nie żre pamięci RAM więcej niż może 10-20% ponad gołego C++ z std.
Aczkolwiek mam pewne mankamenty co do Qt, bo np. QTableView pozostawia trochę do życzenia w kwestii szybkości działania (prawdopodobnie QPainter czy jakieś inne narzędzie do rysowania wnętrz komórek daje d--y wydajnościowo).
Więc pytam się teraz z ciekawości po prostu - można żyć bez Qt, ale po co?
@ponton: Noooo, a w C++ nie da się zrobić prawie wszystkiego? Ponadto ja mówię o C++ gołym vs C++ wspomagany jakoś Qtem, niekoniecznie bazowany na nim całkowicie. Nie mówimy o C vs C++ czy C++ vs Java. Mówimy o C++ std vs C++ Qt + std. Wszak std mamy zawsze.
@Vetinari:
Czy wydajność javy mierzyles tak jak wydajność qvecror vs std? Czyli tak jak 99 programistów? ;)
@Khaine: Dopiero teraz wspominasz o PC. Jak tak to co nas obchodzi te 0.5 sekundy wolniej przy c# czy javie?
Na PC to nie potrzebujesz
W czystym C++, piszę własny silnik do tworzenia gier od 7 lat, więc się da.
@Vetinari: No takich ogromnych danych to sie nie spodziewalem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Khaine: nie robisz tego na PC.
Żeby się wtedy nie okazało, że bez Qt pod ręką będziesz miał problemy z napisaniem czegokolwiek ;)
Popieram zalety Qt, które opisałeś, ale nie popadaj w skrajność. C++ i STL znać warto i wszystko używać wedle potrzeb.
@vipe: Zgadzam się, że Qt po prostu w obecnej sytuacji nam leży. Obliczeniożerne fragmenty kodu są napisane w gołym C++ lub tak zrobione aby korzystając z obiektów Qt były widziane
@M4ks: Błąd.
W assemblerze szybciej wykonasz konkretne operacje, ale z wyjątkiem prawdziwych magów, nie rozwiążesz problemów szybciej w assemblerze, niż czymś wysokiego poziomu.
Polecam porównanie c i c++ dla rozwiązań wbudowanych:
https://www.youtube.com/watch?v=PDSvjwJ2M80