Wpis z mikrobloga

Mirki z #warszawa

Chce ktoś za pizzę pouczyć mnie jeździć motorem 125ccm? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nigdy jeszcze nie jeździłem, a zastanawiam się czy do jazdy po mieście nie kupić.

Chodzi o wyjaśnienie, jak zmienia się biegi, jakieś proste porady dotyczące jazdy i dbania o sprzęt i pojeżdżenie w kółko na parkingu jakiejś galerii albo placu. Nie mam motoru, więć musialbym pojeżdzic na Twoim. Jak dam radę to wtedy kupię sobie coś prostego np. yamaha 125.

Samochód prowadzę od 8 lat, Mirek 26 level here. Pzdr

#motocykle
  • 14
@Soyerski: Lepszą opcją jest skuter 125 bo ma automat. W takiej niskiej pojemności trzeba się namachać biegami. I taki skuter prowadzi się jak rower, banał.
@Soyerski: mam vespe 50cm i potwierdzam ze skuter jest rewelacyjny na niskich pojemnosciach przy automacie prowadzisz jak rower nie ma sprzegla (hamulce takie jak w rowerze ale na odwrot (tylny z lewej)) i w prawej rece manetka

do warszawy bralbym 125 bo na 50tce i malych kolkach strach przekraczac te 60km/h a po warszawie wstyd jechac mniej
@Mato: od 60 zł/h. Taką wywieszkę ostatnio na przystanku widziałem - "Plac 40zł/h, miasto 60zł/h". POlecam naukę z instruktorem, na szkolnym motocyklu wyposażonym w gmole. Gleba podczas nauki jest nieunikniona ;)
@Soyerski: kup sobie godzinę czy dwie w nauce jazdy. Wyjdzie ci podobnie niz kasa dla randoma a przynajmniej motocykl zabezpieczony i przystosowany do glebania. Chociaż jak ktoś ci dobrze wytłumaczy i nie jesteś łamagą to nie powinien ci się przewrócić. Dopiero potem, twój, w jęździe codziennej na parkingu się ludziom zdarza.
@Kick_Ass: chyba tak zrobię bo żaden Mirek się nie zgłosił.

@baba_by_sie_jednak_przydala: haha pewnie oni by mi płacili ;D

@tony_soprano: dzięki, właśnie do szkoły wskazanej poniżej sie zgłoszę

@przegryw69: pewnie, ze nie, ale wolałem skorzystać z usług szkoły każdy Mirko ;)

@Ja_sie_na_tym_znam: ?

@sxill: wiem, ze skuter wygodniejszy, ale chce nauczyć sie jeździć na motorze

@soszu: przysłowiową pizzę, może tez być flaszka, czekolada albo pieniądze :)