Wpis z mikrobloga

Mam 24 lata, czy dalej mieszkać z rodzicami czy wyprowadzić się i wynająć mieszkanie, które zeżre co miesiąc 44% dochodu?

#mieszkanie #kiciochpyta #studbaza #pracbaza

Wyprowadzić się czy dalej mieszkać z rodzicami?

• Wyprowadzić się 43.0% (2832)
  • Dalej meiszkać z rodzicami 57.0% (3747)

Oddanych głosów: 6579

• 246
  • Odpowiedz
Czas od rozpoczęcia pracy, do wyprowadzki z dziewczyną/żoną na swoje to czas, kiedy można odkładać kasę, można inwestować w siebie (kursy, szkolenia, uprawnienia) lub w jakiś własny interes. Wyprowadzając się na siłę samemu zyskujesz niewiele, bo jesteś w mieszkaniu sam, nie masz się do kogo odezwać, musisz wszystko robić sam, a wydajesz na ten "komfort" połowę wypłaty, albo i więcej. Zwyczajnie szkoda kasy.
  • Odpowiedz
@kuleczka69:

O, kolejny frustrat tłumaczący sobie żerowanie na starych.

Dziękuję za zajebistą diagnozę, ale frustracji nie odczuwam żadnej. Raczej zażenowanie, że ktoś może na poważnie mieć takie podejście no i oczywiście współczucie dla potomków takiej osoby, jeśli to podejście się nie
  • Odpowiedz
@petu12 : zdecydowanie się wyprowadź i ucz życia na swoim. Będziesz miał mniej czasu na wszystko, sam będziesz musiał sobie ugotować, wyprać, posprzątać, ale profity są niezliczone. Nikt Ci nie zagląda przez ramię, jesteś niezależny finansowo, możesz pukać swoją pannę mając w dupie, że za ścianą rodzice. Oducz się żarcia kebabów na mieście, naucz się dobrze gotować, to też zaprocentuje w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°) powodzenia
  • Odpowiedz
wynająć mieszkanie, które zeżre co miesiąc 44% dochodu

@petu12: To jest idiotyczna argumentacja kiedy nie wiadomo ile wynosi dochód. Bo, #!$%@?, co innego jest zarabiać 2k, wydawać na głupi pokój 700-800 zł, 500 na czesne na studia i najlepiej za to jeszcze utrzymać samochód do dojeżdżania do pracy. A co innego Zarabiać 4k i mieć te same wydatki.
  • Odpowiedz
@Slonx: Zgadzam sie z Toba! Co niektorzy maja ladne mieszkania i spoko rodzicow, wyprowadzajac sie i wynajmujac mieszkanie staczaja sie na samo dno... Ja np. nie rozumiem jak mozna mieszkajac z rodzicami przpeirdalac caly hajs. Po to sie mieszka z rodzicami, zeby tez cos odlozyc.Chocby na wklad wlasny do kredytu. Powoli wyczuwam zazdrosc wsrod tych ktorzy wtapiaja kase na wynajem, zeby sie tylko pochwali przed kolegami jacy to nie sa
  • Odpowiedz
@SystemHalted: no to może warto wziąć się w garść i zrobić tak żeby starczało na coś więcej i nie żerować na rodzicach jak się jest już dorosłym człowiekiem? Odwieczna beka z melepet
  • Odpowiedz
@RoundStic: Zresztą, mam kompletnie wywalone na to czy ktoś mieszka z rodzicami czy nie. Świat nie jest czarno biały - Wszystko zależy od punktu widzenia, i od tego czy wyprowadzka faktycznie wszystkim wyjdzie na lepsze czy gorsze.

@Cybe: Kolejny...

Moja rodzicielka straciła pracę trzy lata temu i za chiny ludowe nie może znaleźć nowej. Zarabiając te 6k netto w
  • Odpowiedz
@petu12: "#!$%@? tele lat na wyjście z #tfwnogf, a lurwa zostałem bolcem na boku. Łaska, która ma chłopaka sie do mnie przystawia. #!$%@? mac gdzie ja dziewczę znajdę"

bez baby, bez mieszkania, mamusia obiadki gotuje i pierze gacie, tatuś zarabia na dom i to mnie nazywasz stulejarzem i cymbałem? nie wstyd ci?
  • Odpowiedz