Wpis z mikrobloga

Mam problem z hamulcem przednim w KXF250. Po zimie hamulec przedni nie chodzi płynnie, tylko takimi "skokami". Jak go wciskam to nie mogę płynnie dozować siły hamowania. Płyn w układzie jest. Ktoś ma pomysł co mogło się stać?
#motocykle
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xaarkes2: no mogl, wystarczy, ze przewod nieszczelny, albo gdzies ma mikronieszczelnosc. Pamietaj, ze powietrze zmienia swa objetosc przy roznych temp. Przewody kiedy zmieniales?
  • Odpowiedz
@Xaarkes2: Jeszcze się nie spotkałem żeby pompa wyhuśtała się po staniu przez zimę a z zaciskami często. Zmień płyn, dobrze odpowietrz. Jak nic się nie zmieni to zdejmij zacisk, wyjmij klocki i obserwuj tłoczki delikatnie naciskając klamkę, zobacz czy płynnie wychodzą. Może być też tak że na prowadnikach się zapieprzył. Ciężko zdiagnozować bo musiałbym sam wcisnąć klamkę.
  • Odpowiedz
@baba_by_sie_jednak_przydala: Ja bym nie kombinował z płynem tylko przeserwisował zacisk czyli rozłożył na strzępy, umył i złożył i wymienił uszczelniacze (no chyba ze widać że nie puściły nic a syf jest na prowadnicach - jak sam zauważyłeś też tak być może).
Zaciski to, wbrew zwyczajom część lubiąca częstszy serwis niż czyszczenie przy zmianie klocków albo raz na rok. Mało kto to robi, ja też nie ;-) ale całe powierzchnie tłoka
  • Odpowiedz