Aktywne Wpisy

m_roz +131
wioze chłopu obiad, bo miał ciężki dzień w pracy.
ps. tak, chce pokazać żeniektóre baby są normalne
#zwiazki #rozowypasek #niebieskiepaski #relacjemiedzyludzkie
ps. tak, chce pokazać żeniektóre baby są normalne
#zwiazki #rozowypasek #niebieskiepaski #relacjemiedzyludzkie
źródło: temp_file1758708270512787806
Pobierz

Oprócz samego klepania prostego kodu chciałbym wejść głębiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale do tego trzeba liznąć trochę teorii. Na chwilę obecną ciężko mi pojąć czym są obiekty, metody i klasy w pythonie.
Inne rzeczy, jak np funkcje czy moduły jakoś logicznie z siebie wypływają a tych obiektów, klas i metod nie mogę ogarnąć jakoś.
Przy funkcjach to jest jasne - jest to jakiś ciąg operacji prowadzący do określonego celu, który można nazwać i wywoływać w swoich skryptach.
Moduł tak samo - to jest taki zestaw funkcji o podobnym zastosowaniu, który jest gdzieś z boku, żeby nie zaśmiecać skryptu, ale w każdej chwili można wywołać go w całości lub dowolną jego funkcję.
A czy potrafi ktoś tak na chłopski rozum wytłumaczyć te klasy, metody i obiekty?
Komentarz usunięty przez autora
@mars83: będę wołał tutaj :).
Od razu mówię że jakimś wymiataczem nie jestem i dla mnie to też będzie fajne rozwijające doświadczenie. Zwłaszcza że OOP jest bliżej do filozofii niż typowo technicznej umiejętności
https://www.udacity.com/course/programming-foundations-with-python--ud036
ja sam się z tego nauczyłem sporo
@Dar_Q: W Pythonie można to faktycznie tak widzieć, część podstawowych cech klas można w modułach uzyskać. Natomiast z dziedziczeniem już było by trudniej.
@Dar_Q: Wrzucam tu moje wykłady, chętnie poznam opinię kogoś kto programuje (to było dla osób uczących się dopiero).