Wpis z mikrobloga

Mircy z #python - pomożecie?
Oprócz samego klepania prostego kodu chciałbym wejść głębiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale do tego trzeba liznąć trochę teorii. Na chwilę obecną ciężko mi pojąć czym są obiekty, metody i klasy w pythonie.

Inne rzeczy, jak np funkcje czy moduły jakoś logicznie z siebie wypływają a tych obiektów, klas i metod nie mogę ogarnąć jakoś.

Przy funkcjach to jest jasne - jest to jakiś ciąg operacji prowadzący do określonego celu, który można nazwać i wywoływać w swoich skryptach.
Moduł tak samo - to jest taki zestaw funkcji o podobnym zastosowaniu, który jest gdzieś z boku, żeby nie zaśmiecać skryptu, ale w każdej chwili można wywołać go w całości lub dowolną jego funkcję.

A czy potrafi ktoś tak na chłopski rozum wytłumaczyć te klasy, metody i obiekty?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dar_Q: Wieczorem na IRCu czy gdzies mozemy się umówić i postaram się jakoś ci to wytłumaczyć. Obiektowość jest zajebista, jeśli to pojmiesz to twój kod przeskoczy jakościowo o jakieś 2-3 szczeble wzwyż
  • Odpowiedz
@cojawyrabiam: A może lepiej stwórz w wolnej chwili taki "chłopski" mini-poradnik? Szukałem w sieci i nie znalazłem nigdzie wyjaśnienia w przystępnej formie. Na pewno nie tylko ja mam z tym problem, więc taki mini-poradnik na mirko byłby super sprawą. Kilka przykładów, ludzkie wytłumaczenie i ewentualnie odpowiedź na pytania w koemntarzach na pewno pomogą nie tylko mnie, ale też innym Mirkom :)
  • Odpowiedz
@Dar_Q: nie lubię tak. Wolę coś co przypomina na żywo rozmowę. Przy tym na też będę się uczył, bo uczenie innych to najlepsza forma nauki :)
@mars83: będę wołał tutaj :).
Od razu mówię że jakimś wymiataczem nie jestem i dla mnie to też będzie fajne rozwijające doświadczenie. Zwłaszcza że OOP jest bliżej do filozofii niż typowo technicznej umiejętności
  • Odpowiedz
Przecież można to załatwić modułami.

@Dar_Q: W Pythonie można to faktycznie tak widzieć, część podstawowych cech klas można w modułach uzyskać. Natomiast z dziedziczeniem już było by trudniej.
  • Odpowiedz
A może lepiej stwórz w wolnej chwili taki "chłopski" mini-poradnik? Szukałem w sieci i nie znalazłem nigdzie wyjaśnienia w przystępnej formie.

@Dar_Q: Wrzucam tu moje wykłady, chętnie poznam opinię kogoś kto programuje (to było dla osób uczących się dopiero).
  • Odpowiedz