Wpis z mikrobloga

#programowanie #devops #java #javascript #webdev

Mircy, szukam jakiegoś serwera CI + CD tylko że działającego na IaaS. Po prostu potrzebuję samemu skonfigurować środowisko do wykonywania buildów i specyficznego rodzaju deploya przez scp. Coś ala codeship, ale z możliwością dostosowania środowiska. Co prawdą mogę po prostu napisać własnego klienta webhooków, dodać jakąś apkę do opalania testów i raportowania oraz postawić to wszystko na digitalocean, ale chciałem iść na skróty ( ͡° ͜ʖ ͡°). Kojarzycie może coś takiego?

Edit: ważne - taki serwer nie może być bezstanowy - kolejny buildy muszą być tworzone w niezmienionym środowisku od ostatniego builda
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ghostli: Co w codeship nie pasuje, czego nie możesz zrobić? Mamy pod każdy projekt podpięte testy, deploy, budowanie paczek i następnie używanie ich w innych projektach które też są budowane tam.
  • Odpowiedz
@pitu120: ostatni punkt. Nie wystarczy mi samo JDK do budowania projektu, potrzebuję zestawu plików oraz jednej biblioteki która aktualizuje wersję builda i generuje wynikową paczkę, która potem ląduje na serwerze produkcyjnym
  • Odpowiedz
@Ghostli: przeciez mozliwosci konfiguracji w codeshipie sa calkiem spore, czego nie mozesz ustawic ze potrzebujesz dostep do "surowej" maszyny? chodzi ci o brak sudo? jesli tak to jest kilka firm konkurencyjnych ktore maja pelne sudo.
Ale jak i to nie wystarczy no to chyba zostaje postawienie Jenkinsa :)
  • Odpowiedz
@macrusher: Tylko że jest bezstanowy. Po zbudowaniu gotowej appki muszę odpalić osobny framework, który generuje paczkę zawierająca aplikację, JRE + instalatory, pliki .exe itd. Jeśli za każdym razem miałby to generować od zera, to zajęłoby >30 min na jeden deploy. Później umieszczam te pliki na serwerze produkcyjnym, z którego aplikacja będzie sprawdzać numer wersji. Wersja jest inkrementowana przy kolejnym buildach z użyciem tego frameworka, a nie u mnie wewnętrznie w
  • Odpowiedz
@nygga: Poszedłem w tą stronę. Kontenerów nie chcę dorzucać, mam wystarczająco dużo problemów z frameworkiem do wrappowania aplikacji. Prosty serwer node.js czekający na curla z codeship załatwił sprawę.
  • Odpowiedz