Wpis z mikrobloga

#ror #rails #webdev #rubyonrails

mam dwa pytania:

1. mam menu za pomaca ul li i jak zrobic, ze jak wejde na jakis link np home blog i kontakt, zalozmy ze sa takie 3 pozycje w menu. to jak bede w home, to aby np bylo jakos podswietlone, jak potem wejde w kontakt, to aby kontakt byl jakos podswietlon? etc?

2. jak zrobic, chcialbym takie cos jak scaffold generuje, caly zestaw, i mozna dodawac wiele artykulow, a ja bym chcial cos takiego, jak scaffold, ale to co robi podstorna show. Czyli wyswietlanie jednego artykulu i mozliwosc jego edycji, aby zawsze byl na tej stronie? da sie tak i jaki generator trzeba uzyc?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@porque: musisz dostosować akcje i widoki. Po prostu w show wyświetlasz partial forma który jest w edicie. Jeżeli chcesz trzymać teksty w bazie, to musisz mieć całego scaffolda, po prostu usuniesz akcje index i delete, połączysz show z edit.

Create też Ci niepotrzebny, o ile dodasz teksty ręcznie.
  • Odpowiedz
@kejwmen: wlasnie chcialem jakos to pierwsze dodanie ominac ladnie i zgrabnie, ale widze ze chyba ciezko :/ no nic :) pokombinuje najpierw z tym menu, a potem przejrze rady :) odnosnie 2 problemu :)
  • Odpowiedz
@lucku: dobra mam wszystko, dzieki :D o to chodzilo o to nifty cos tam :D i z select klasa zrobilem po swojemu :)

cos w stylu

if controller.controllername
  • Odpowiedz