Wpis z mikrobloga

#ror #rails #webdev #rubyonrails

mam dwa pytania:

1. mam menu za pomaca ul li i jak zrobic, ze jak wejde na jakis link np home blog i kontakt, zalozmy ze sa takie 3 pozycje w menu. to jak bede w home, to aby np bylo jakos podswietlone, jak potem wejde w kontakt, to aby kontakt byl jakos podswietlon? etc?

2. jak zrobic, chcialbym takie cos jak scaffold generuje, caly zestaw, i mozna dodawac wiele artykulow, a ja bym chcial cos takiego, jak scaffold, ale to co robi podstorna show. Czyli wyswietlanie jednego artykulu i mozliwosc jego edycji, aby zawsze byl na tej stronie? da sie tak i jaki generator trzeba uzyc?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kejwmen: chodzi mi o ten w views show,html.erb co sie robi przy scaffold, chcialbym cos takiego, aby mi generowalo sam artykol i np dwie zmienne nazwa i tresc, potem po wygenerowaniu, jest np puste i robie tylko edytuj i wpisuje tresc i to wszystko :)

@lucku: a o jaka klase chodzi jezeli mozna wiedizec? to znaczy co zrobic? jaka funkcje obbadac kodu?
  • Odpowiedz
@mat_84: nie moge po prostu zrobic w css, active czy cos?¿ ze bylo klikniete? albo jakos tak ? :D cos jak :hover to nie wiem jakis actice? czy cos, ze po prostu bedzie jakby klikniete, albo cos?
  • Odpowiedz
@porque: jaką chcesz, patrzysz na nazwę kontrolera i akcji i jeśli są takie do jakich kieruje dana pozycja w menu, to dodajesz do - klasę np active
  • Odpowiedz
@porque:

Potrzebujesz model, kontroler i niektóre widoki, najprościej to osiągnąć generując cały szkielet scaffoldem i usuwając niepotrzebne rzeczy.

Chyba, że Cię źle
  • Odpowiedz
@lucku: chodzi mi o takie cos jak mikroblog :) ze jest zaznaczony na bialo jak klikniety :) ale rozumiem co chcesz powiedziec, tylko jak dodac klase, ze ma wtedy byc zamiast li np li class=activ jak rozumiem ? :)

no a z tym 2 pytaniem?
  • Odpowiedz
@kejwmen: chce tak jak w scaffoldzie po prostu samo show, tylko ze jak zrobie scaffold i wezme dany artykol. to i tak musze go najpierw stworzyc i potem zrobic inne rzeczy :D ale na razie tylko na takie tez rozwiazanie wpadlem :)

czyli ze rails g artykul nazwa:string tesc:text zrobi mi cos takiego ze bede mogl edytowac? i wyswietli mi po prostu cos takiego? czy sam wtedy wszystko dopisac?
  • Odpowiedz
@porque:

-
Nie jestem pewny, czy railsy dalej w paramsach przesyłają te kontrolery, jak nie to musisz szukać jakoś inaczej. Co do drugiego to nie mam pojęcia o co chodzi, ale jest coś takiego jak nifty scaffold, może tam znajdziesz to czego szukasz.
  • Odpowiedz
@mat_84: na razie jeszcze js dla mnie czarna magia :( ale ifem moge to chyba rozwiazac tak jak mowil lucku, typu sprawdzic czy jest na danej stronie jezeli tak to zamiast li dac li class=active mysle ze bedzie najlatwiej, na js przyjdzie pora na nauke :) na razie go nie ogarniam :(
  • Odpowiedz
@lucku: w tym drugim chodzi mi tak jakby o strone statyczna, ale chcialbym, aby dziala ze mam dwa wpisy w bazie danych np nazwa i tresc i mam przycisk edytuj i jak klikne to dziala jak w normlanym scaffold, po prostu edytuje nazwa i tresc, a potem updejtuje ja, bo nie chce calego scaffolda, bo nie chce moc tworzyc wiecej niz 1 artykul na tej podstronie, ale tez bym chcial
  • Odpowiedz
@kejwmen: tak, chce aby dzialo to tak jak w scaffold, tylko ze zamiast mozliwosci tworzenia wielu artykulow, po prostu bede mial wpis w bazie nazwa i tekst i jakby strona statyczna bedzie wyswietlana, ale z molizwoscia jej edycji, w klikniecie linku edytuj, tak jak w scaffold w views/show.html.erb to jest domyslnie, tak zaby dzialo i wyswietlalo ten artykul jeden z mozliwoscia jego edycji :)
  • Odpowiedz