Aktywne Wpisy

mrocznegacie +109

drobne_na_taryfe +536
miałam już sąsiadów jarających na balkonie fajki i blanty, trzymających tam niezamykające japy papużki, dzieci i psy, ale gość używający co drugi dzień na balkonie frytkownicy to nowa jakość

mam dwa pytania:
1. mam menu za pomaca ul li i jak zrobic, ze jak wejde na jakis link np home blog i kontakt, zalozmy ze sa takie 3 pozycje w menu. to jak bede w home, to aby np bylo jakos podswietlone, jak potem wejde w kontakt, to aby kontakt byl jakos podswietlon? etc?
2. jak zrobic, chcialbym takie cos jak scaffold generuje, caly zestaw, i mozna dodawac wiele artykulow, a ja bym chcial cos takiego, jak scaffold, ale to co robi podstorna show. Czyli wyswietlanie jednego artykulu i mozliwosc jego edycji, aby zawsze byl na tej stronie? da sie tak i jaki generator trzeba uzyc?
@lucku: a o jaka klase chodzi jezeli mozna wiedizec? to znaczy co zrobic? jaka funkcje obbadac kodu?
Komentarz usunięty przez autora
Potrzebujesz model, kontroler i niektóre widoki, najprościej to osiągnąć generując cały szkielet scaffoldem i usuwając niepotrzebne rzeczy.
Chyba, że Cię źle
no a z tym 2 pytaniem?
czyli ze rails g artykul nazwa:string tesc:text zrobi mi cos takiego ze bede mogl edytowac? i wyswietli mi po prostu cos takiego? czy sam wtedy wszystko dopisac?
-Nie jestem pewny, czy railsy dalej w paramsach przesyłają te kontrolery, jak nie to musisz szukać jakoś inaczej. Co do drugiego to nie mam pojęcia o co chodzi, ale jest coś takiego jak nifty scaffold, może tam znajdziesz to czego szukasz.
może inaczej, chodzi Ci o edycję taką jak na mikro?
@lucku: jest controller w paramsach.