Wpis z mikrobloga

Głoś potężny z nieba woła:

Chodźcie Mirki do kościoła!

Laudetur Jesus Christus

Witam serdecznie wszystkie siostry mirabelki i braci mirków z tagu #mikromodlitwa, ale i nie tylko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po wielu latach cichego i pokornego przeglądania mirko i strony głównej, czas na mój mały "coming out". Związany jest on z moim zaangażowaniem w bardzo piękną (i coraz prężniej rozwijającą się) inicjatywę "pogotowia modlitewnego" jakim jest #mikromodlitwa

Bardzo gorąco dziękuję #dendrofag za pomysł na całą akcję (trochę mi wstyd, że sam na to nie wpadłem (,) ) oraz wszystkim, którzy się w nią włączyli. Jak już wiecie, zaoferowałem odprawienie mszy św. w każdą pierwszą środę miesiąca (przed nią jest nabożeństwo do Matki Bożej Nieustającej Pomocy, na którym również polecamy intencje z tejże mszy) do której dołączę jedną konkretną lub ogólną intencje z #mikromodlitwa

W miarę możliwości postaram się częściej intencje mirków i mirabelek "przemycać" do zeszytu z intencjami mszy świętych.
Zapraszam również zainteresowanych do zadawania pytań odnośnie co do pracy kapłańskiej i tematów "około - kościelnych". W miarę możliwości wolnego czasu będę na nie odpowiadał.

Wklejam zdjęcie stuły kapłańskiej (a więc symbolu kapłaństwa) z karteczką, które mam nadzieję uwiarygodni moją osobę :)

Pozdrawiam i życzę wszystkim dobrej niedzieli

Z Panem Bogiem!

#mikromodlitwa #katolicyzm #wiara #chrzescijanstwo
Pobierz
źródło: comment_hSQCXHCJB7LJSBLTMRLpeoj3BrVey45m.jpg
  • 448
@Jasniepanalbert:

Takie zadanie kleru

Przeciwstawianie się woli boskiej, która dała człowiekowi wolną wolę? Wiara i wstąpienie do kościoła to sprawa niezwykle osobista. Nie mam pojęcia, dlaczego współczesny kościół stale daje na to przyzwolenie.

Gdyby nie to mogłabyś sobie takie nieochrzczone dziecko w ogródku zakopać.

Nie mogłabym, co to reguluje ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych. Szczątki ludzkie muszą spocząć we właściwym miejscu, na pewno nie w ogródku. Co więcej, nawet na
@nieteczasy2: Czy uważasz, że ta dziewczyna jest "tą jedyną" i oboje wiecie o tym, że w przyszłości weźmiecie ślub ? Jeśli tak, to według Biblii nie grzeszysz. Sam rytuał małżeństwa nie ma znaczenia dla Boga, ślub daje sobie mężczyzna z kobietą w momencie w którym postanowią, że chcą spędzić ze sobą resztę swojego życia.
@meres:
1. Czy dialog Kościoła katolickiego z religiami niechrześcijańskimi (zwłaszcza z islamem) ma wg księdza sens i do czego taki dialog ma prowadzić?
2. Jak wspomniany dialog międzyreligijny odnosi się do słów Jezusa "idźcie na cały świat i nawracajcie wszystkie narody" , czy "kto we mnie uwierzy będzie zbawiony, a kto nie uwierzy będzie potępiony" ?
3. Każdego roku blisko 5 tys. Włochów przechodzi na islam. Podobnie Cerkiew Prawosławna odnotowuje na
@meres: http://www.wykop.pl/wpis/16411509/wrzucam-swoj-komentarz-do-tego-wpisu-gdyz-wydaje-m/ - czy zgadasz się z tym co tutaj napisałem na temat sądu ostatecznego ?

Lubisz muzykę chrześcijańską (Hillsong, Jesus Culture) ? https://www.youtube.com/watch?v=X_2qG22SPwU

Czy nie uważasz, że czasem atmosfera w KK jest trochę zbyt sztywna i nie ma radości w uwielbieniu ? W starym testamencie dosyć często opisywane są takie trochę szalone sposoby na wielbienie Boga i jest to przedstawiane raczej jako taki radosny taniec, a nie smutne posiedzenie. Dawid
@UndaMarina: Ciężko znaleźć taką sytuację w historii zbawienia, gdzie czekano dopiero na pełnoletność by kogoś włączyć do Przymierza. Żydzi obrzezywali (Stare Przymierze) noworodki, z Rdz 17:

Potem Bóg rzekł do Abrahama: «Ty zaś, a po tobie twoje potomstwo przez wszystkie pokolenia, zachowujcie przymierze ze Mną. 10 Przymierze, które będziecie zachowywali między Mną a wami, czyli twoim przyszłym potomstwem, polega na tym: wszyscy wasi mężczyźni mają być obrzezani; 11 będziecie obrzezywali ciało
@meres: 1. Czy jeśli odprawiasz msze typu ślub, chrzest, pogrzeb - to tak zwane co łaska trafia do Twojej kieszeni czy do wspólnego worka i co z tym się dalej dzieje?
2. Czy nie uważasz że księża powinni wystawiać paragon na takie usługi?
3. Gratuluje swoją drogą wybrania takiej drogi życiowej :) cieszy mnie że mirko skupia na prawdę różnych ludzi :)
@zerozero7: No całe prawo Mojżeszowe i ogólnie stary testament nas nie dotyczy.

10 Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo. Napisane jest bowiem: Przeklęty każdy, kto nie wypełnia wytrwale wszystkiego, co nakazuje wykonać Księga Prawa. 11 A że w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem, wynika stąd, że sprawiedliwy z wiary żyć będzie. 12 Prawo nie opiera się na wierze, lecz [mówi]: Kto wypełnia przepisy, dzięki
@zerozero7: W Biblii co prawda nie ma przeciwwskazań, ale też z drugiej strony nigdzie nie piszę, że mamy to robić. Jest napisane: "kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie miał życie wieczne". A nie "kto zostanie ochrzczony i uwierzy będzie zbawiony". Chrzest powinien być decyzją dorosłego i świadomego człowieka. Chociaż z drugiej strony nie ma co też na siłę z tym walczyć, bo jak ktoś jako już dorosły człowiek będzie szukał Boga,