Aktywne Wpisy
PrawaRenka +394
#usa
Demontaż NATO i oddanie Polski pod wpływy rosyjskie to uczciwa cena za ból d--y lewactwa ehhh
Demontaż NATO i oddanie Polski pod wpływy rosyjskie to uczciwa cena za ból d--y lewactwa ehhh
WielkiNos +78
Beka z frajerów, którzy myślą, że wynik wyborów w Stanach wpłynie na ich życie. /s
#usa #bekaztwitterowychjulek #takasytuacja
#usa #bekaztwitterowychjulek #takasytuacja
Znika umorzenie restytucyjne w prawie karnym. O co chodzi? Co to za dziwoląg?
Ano chodzi o to, że dotąd art. 59a KK pozwalał umorzyć postępowanie wobec sebixa, który coś tam drobniejszego przeskrobał, o ile sebix pojednał się ofiarą i naprawił szkodę/zadośćuczynił krzywdzie. Sebix szczęśliwy, pokrzywdzony szczęśliwy, bo wpadło trochę kaski przed pierwszym. Podatnik też szczęśliwy, bo nie będzie musiał płacić za mielone serwowane w mamrze ani za kosztowny proces. Win-win-win.
Ale zaraz, zaraz... jak to tak? Przecież w socjalistycznym państwie totalnym nie może być tak, żeby państwo dobrowolnie wyzbywało się części swojego imperium. Żeby tak sprawca z ofiarą godzili się na wolnym rynku? Toż to się nie godzi:
http://www.rp.pl/Prawo-karne/301279886-Znika-umorzenie-restytucyjne-w-polskim-prawie-karnym.html#ap-1
W bonusie komentarze znajomych adwokatów do tekstu:
Ale co oni tam wiedzą...
Narrację bojówek #60groszyzawpis można przewidzieć: znika KUPOWANIE BEZKARNOŚCI :))))
#neuropa #prawo #prawnictwo #bekazpisu #dobrazmiana #polityka
@MiKeyCo: Ale właśnie na subkonto poszły środki przekazane z OFE. Pełna emerytura nigdy nie była dziedziczona.
Dokładnie!!! To mnie właśnie boli, że ciągle żyjemy w socjalizmie :(
Dzięki!
@Dutch: Tak. Bo ja tak uważam. Nie bez powodu panuje rozdział prawa karnego od prawa cywilnego, gdzie prawo karne ma ewidentnie charakter publicznego. Tu nie chodzi o interes jednej pokrzwydzonej osoby a o interes społeczny i stąd masz w ogóle przesłankę społecznej szkodliwości czynu i sam fakt ścigania tych czynów z
Wtedy wydaje mi się to win-win-win.
@Dutch: "Nie próbuję zrozumieć decyzji drugiej strony bo i tak wiem, że ja mam rację" Tak odbieram Twoje wypowiedzi.
W tym przypadku(słuszności przepisu) moim zdaniem masz rację, ale samo podejście wydaje się najgorsze z możliwych.
Człowieku, godzinę temu Ci Steke napisał o 59a par. 3. Czytasz czasem ze zrozumieniem, czy ego Ci nie pozwala?
Dużo znasz przykładów "ciągnięcia w nieskończoność", czy to tylko Twoje urojenia
@Dutch: Ile razy mam powtarzać że ten przepis został stworzony dla wygodnictwa wymiaru sprawieliwości i tylko i wyłącznie po to aby zmniejszyć ilość spraw które trafiają przed sąd? Cała ta reforma po to dokładnie była. Przed reformą sprawy ciągnęły się długo, to teraz stwierdzili że zamiast ciągnąć sprawę długo ale do
Nic dziwnego że uważasz że wszystkie przestępstwa w KK są sensowne :)))
Przełożony wie, że za pieniądze podatnika godzinami udowadniasz swoje racje ludziom z internetów, zamiast z---------ć?
2. znowu nie odniosłeś się w ani jednym punkcie do któregokolwiek argumentu tylko zaczynasz ad hominemy, ale rób tak dalej, inni dobrze widzą co robisz.
Jakbyście przeznaczali na robotę tyle czasu co na śmieszkowanie w internetach to jest szansa, że tacy ludzie jak ja nie czekaliby na wyrok po 10 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odnośnie do meritum:
@
Nigdzie nie twierdziłem, że nie jestem Sebą. A kim jestem, to wiele osób wie i miało szanse zweryfikować w realu. Ot, taka między nami drobna różnica, panie "nie jestem urzędnikiem".
Lol
Zwłaszcza ten fragment który dobrze obnażył Twoją biedę umysłową :)
Rozumiem, że logika dla prawników pykła na warunku, więc tylko