Wpis z mikrobloga

Z cyklu "1000 sukcesów Beaty Wielkiej i Andrzeja Bez Kartki".

Znika umorzenie restytucyjne w prawie karnym. O co chodzi? Co to za dziwoląg?

Ano chodzi o to, że dotąd art. 59a KK pozwalał umorzyć postępowanie wobec sebixa, który coś tam drobniejszego przeskrobał, o ile sebix pojednał się ofiarą i naprawił szkodę/zadośćuczynił krzywdzie. Sebix szczęśliwy, pokrzywdzony szczęśliwy, bo wpadło trochę kaski przed pierwszym. Podatnik też szczęśliwy, bo nie będzie musiał płacić za mielone serwowane w mamrze ani za kosztowny proces. Win-win-win.

Ale zaraz, zaraz... jak to tak? Przecież w socjalistycznym państwie totalnym nie może być tak, żeby państwo dobrowolnie wyzbywało się części swojego imperium. Żeby tak sprawca z ofiarą godzili się na wolnym rynku? Toż to się nie godzi:

http://www.rp.pl/Prawo-karne/301279886-Znika-umorzenie-restytucyjne-w-polskim-prawie-karnym.html#ap-1

W bonusie komentarze znajomych adwokatów do tekstu:

Wraca PRLowska doktryna, że pieniądze dla ofiary przestępstwa to zniewaga. Ale przy takich teoretykach to czemu się dziwić. Powinni wrócić do zasady, że kasa tylko na grzywnę i PCK ofiara niech się cieszy, że państwo ją pomściło...

Jestem wolnościowcem, więc decyzja MS nie jest prawidłowa ... Jeżeli pokrzywdzony pojednał się ze sprawcą i nie jest już zainteresowany w jego ściganiu to po jakiego grzyba Państwo w to miesza się i pomimo to bezmyślnie ma ścigać sprawcę???

To de facto jedyny środek realnie motywujący sprawcę do zapłacenia pokrzywdzonemu odszkodowania/zadośćuczynienia.

Żeby pokazać społeczeństwu, jak to za naszych rządów wzrosła liczba skazanych za przestępstwa, a co za tym idzie, skuteczność wymiaru sprawiedliwości... To działa, szczególnie na tych, którzy na forach wszelakich, gdy piszą o sprawcach drobnych przestępstw, jak by to im kuku zrobili - ręce ucinali, żeby tylko ręce...

Ale co oni tam wiedzą...
Narrację bojówek #60groszyzawpis można przewidzieć: znika KUPOWANIE BEZKARNOŚCI :))))

#neuropa #prawo #prawnictwo #bekazpisu #dobrazmiana #polityka
Dutch - Z cyklu "1000 sukcesów Beaty Wielkiej i Andrzeja Bez Kartki".

Znika umorze...

źródło: comment_eAH9TicpNhUGcQiJqUe7TqIcvfS73GYt.jpg

Pobierz
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dziedziczę środki na subkoncie

@MiKeyCo: Ale właśnie na subkonto poszły środki przekazane z OFE. Pełna emerytura nigdy nie była dziedziczona.

Cóż, niektórym trzeba wskazać palcem, więc proszę: art. 64 ust. 3.

A więc dyspozycyjni sędziowie TK uznali, że zajumanie konkretnej kasy z OFE nie narusza istoty prawa własności. I tzw. "dziedziczenie" subkonta ZUS, gdy wypłata będzie dokonywana wg. nieznanego w momencie
  • Odpowiedz
@zerozero7:

do lipca 2015 żyliśmy w socjalistycznym państwie totalnym pod rządem Platformy Obywatelskiej

Dokładnie!!! To mnie właśnie boli, że ciągle żyjemy w socjalizmie :(

cały wpis to właściwie merytoryka na poziomie krzykaczy w stylu (...) Petru.

Dzięki!
  • Odpowiedz
Na swoje "pojednanie powinno mieć charakter co najwyżej łagodzący karę" - bo co? Bo Ty, internetowy ekspert tak uważasz?

@Dutch: Tak. Bo ja tak uważam. Nie bez powodu panuje rozdział prawa karnego od prawa cywilnego, gdzie prawo karne ma ewidentnie charakter publicznego. Tu nie chodzi o interes jednej pokrzwydzonej osoby a o interes społeczny i stąd masz w ogóle przesłankę społecznej szkodliwości czynu i sam fakt ścigania tych czynów z
  • Odpowiedz
@gnt_1: To może powinni zmodyfikować ten przepis tak, żeby mógł być stosowany tylko wobec osób, które nie mają kartoteki? I jak jest recydywa, to po prostu nie można z tego skorzystać.

Wtedy wydaje mi się to win-win-win.
  • Odpowiedz
Nie wiem. I w sumie mało mnie to interesuje. Jak zostanę już redaktorem w poważnej gazecie to będę dbał o wyczerpujące i wyważone przedstawianie racji obu stron :)

@Dutch: "Nie próbuję zrozumieć decyzji drugiej strony bo i tak wiem, że ja mam rację" Tak odbieram Twoje wypowiedzi.
W tym przypadku(słuszności przepisu) moim zdaniem masz rację, ale samo podejście wydaje się najgorsze z możliwych.
  • Odpowiedz
@Dutch: co za różnica czy jest studentem prawa pierwszego roku, prokuratorem generalnym Dziura w Dupie, czy aktorem p---o fapającym do anime. Jeżeli ma rację to bez znaczenia. Akurat dość sensowne ma argumenty w brew temu co starasz się wmówić. Ogólnie te przepisy podobają mi się w zamyśle, ale widać, że mają duże nieprawidłowości i sprawdziłyby się w wyidealizowanej rzeczywistości. Idąc dalej, to można sobie ułożyć prawo pod tak wyidealizowaną rzeczywistość,
  • Odpowiedz
@slima: Ale tak dokładnie jest teraz. Z tym że skoro umarza się postępowanie to nigdy nie dochodzi do skazania, więc można to ciągnąc w nieskończoność. A bez tego przepisu, sprawa trafia przed sąd, sąd daje złagodzoną karę, albo grzywnę i po sprawie. Albo daje normalną karę. To już sprawa sądu.
  • Odpowiedz
@gnt_1:

Z tym że skoro umarza się postępowanie to nigdy nie dochodzi do skazania, więc można to ciągnąc w nieskończoność.

Człowieku, godzinę temu Ci Steke napisał o 59a par. 3. Czytasz czasem ze zrozumieniem, czy ego Ci nie pozwala?

Dużo znasz przykładów "ciągnięcia w nieskończoność", czy to tylko Twoje urojenia
  • Odpowiedz
Co za absurd. Poszliśmy krok w dobrym kierunku, ale wg Ziobry nieważne, żeby naprawić ofierze wyrządzone krzywdy, ważne żeby państwo położyło na wszystkim swoje łapska.
  • Odpowiedz
Człowieku, godzinę temu Ci Steke napisał o 59a par. 3. Czytasz czasem ze zrozumieniem, czy ego Ci nie pozwala?

@Dutch: Ile razy mam powtarzać że ten przepis został stworzony dla wygodnictwa wymiaru sprawieliwości i tylko i wyłącznie po to aby zmniejszyć ilość spraw które trafiają przed sąd? Cała ta reforma po to dokładnie była. Przed reformą sprawy ciągnęły się długo, to teraz stwierdzili że zamiast ciągnąć sprawę długo ale do
  • Odpowiedz
@gnt_1: haha, wreszcie zajarzyłem. Toś Ty urzędnikiem. MS? RCL? :)
Nic dziwnego że uważasz że wszystkie przestępstwa w KK są sensowne :)))

Przełożony wie, że za pieniądze podatnika godzinami udowadniasz swoje racje ludziom z internetów, zamiast z---------ć?
  • Odpowiedz
@Dutch: 1. nie jestem żadnym z wymienionych i nie zamierzam ujawniac kim jestem na stronie która obraża papieża Polaka, równie dobrze na podstawie twoich wypowiedzi mogę tez założyć że jesteś Sebą któremu na rękę jest unikanie odpowiedzialności
2. znowu nie odniosłeś się w ani jednym punkcie do któregokolwiek argumentu tylko zaczynasz ad hominemy, ale rób tak dalej, inni dobrze widzą co robisz.
  • Odpowiedz
Nie lubię jak coś z mikrobloga trafia na główną bo nie da się tego wygodnie komentować. Jak żyć panie Adminie?

Odnośnie do meritum:

Przecież w socjalistycznym państwie totalnym nie może być tak, żeby państwo dobrowolnie wyzbywało się części swojego imperium. Żeby tak sprawca z ofiarą godzili się na wolnym rynku?

@
  • Odpowiedz
@gnt_1:

mogę tez założyć że jesteś Sebą któremu na rękę jest unikanie odpowiedzialności

Nigdzie nie twierdziłem, że nie jestem Sebą. A kim jestem, to wiele osób wie i miało szanse zweryfikować w realu. Ot, taka między nami drobna różnica, panie "nie jestem urzędnikiem".

znowu nie odniosłeś się w ani jednym punkcie do
  • Odpowiedz
@gnt_1: aa, bardzo lubię ten komentarz :)
Zwłaszcza ten fragment który dobrze obnażył Twoją biedę umysłową :)

To ciebie kompromituje twierdzenie że przestępstwa z KK nie mają sensu i tylko pokazuje jak zerowe pojęcie o prawie ty masz.

Rozumiem, że logika dla prawników pykła na warunku, więc tylko
  • Odpowiedz