Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +30
Niedzielne #rozdajo gdzieś między rosołem a schabowym! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady
Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady
źródło: Rozdajo JakDorobic (3)
Pobierz
Anonim5 +2
Ile może stać samochód bez odpalania silnika? U mnie już stoi 3 tygodnie z rozładowanym akumulator i zastanawiam się czy silnik się nie popsuje od tak długiego nieużywania. Za 1-2 tygodnie mam zamiar naładować akumulator i odpalić silnik.
#motoryzacja #pytanie #pytaniedoeksperta #mechanikasamochodowa #mechanika
#motoryzacja #pytanie #pytaniedoeksperta #mechanikasamochodowa #mechanika

Jeżeli posiadam klasę (rozpocznijGre), która ma dwie podklasy (Gracz oraz Gra) niezależne od siebie, to czy mogę w jakiś sposób edytować zmienne w tych podklasach między sobą? Chciałbym, żeby ekwipunek gracza (składowe) był edytowany przez wyniki metod w klasie Gra.
#januszeprogramowania #programujzwykopem
NIE
Jeśli masz Gracza i Grę, to powinna istnieć klasa która zajmuje się nadzorowaniem tego, i to ona powinna manipulować danymi Gracza i Gry.
[edit]
Gracz gracz = new Gracz();
gracz.metodaWGraczu();
poprzez tworzenie obiektów masz dostęp do tej klasy.
Wzorce projektowe to temat który teraz powinieneś obczaić, zrozumieć, a potem wykorzystać.
Jak potrzebujesz elegancko i naprędce, przekazuj dane gracza do jakieś klasy nadrzędnej, która to zaś przekazywała by je do innej klasy potrzebującej z tych danych skorzystać.
Nawet jeśli miało by to tworzyć małe problemy, kod ma być po angielsku!
OK. Dzięki za podpowiedzi.
Tworzę grę Wędkarz(R)
Moim celem jest powtórzenie sobie zdobytej wiedzy, a nie widzę lepszego rozwiązania niż napisanie czegoś bardziej rozbudowanego, co będzie niosło w raz z kolejnymi etapami nowe problemy.
Jestem totalnym Januszem, a to mój zamysł.
Start jest klasą która posiada main i to ona łączy pozostałe klasy - wywołuje ich metody, między
1) Ogarnij jak to się powinno robić
2) Poczytaj o wzorcach
3) Nie, jeśli tak zaprojektujesz grę to nie rozwiniesz jej nigdy. Po tygodniu będzie nadawała się do śmieci
4) Poczytaj o wzorcach
5) Przemyśl dobrze architekturę aplikacji. Pomyśl o tym jakich klas, struktur danych
Probram nie musi dzialać w 100% poprawnie ważne aby zastosować w nim nową wiedzę i szybko utrwalić.
Wiem, że pewnie wyjdzie z niego jeden wielki bałagan.... edytując coś co chwilę, ale czy nie uczymy sie na błędach?
Powrócę do dyskusji gdy będę wiedział więcej, lub znał jakieś lepsze rozwiazania. dzieki
Jak tak, to struktura gry jest dość prosta: eventHandler() update() render()
Te 3 metody muszą być uruchamiane co "frame".
Obsługujesz zdarzenie, odświeżasz scenę, wyświetlasz ją i tak w nieskończoność.
Jak co, to polecam (ale w C++) https://github.com/SFML/SFML-Game-Development-Book
Masz projekty, gdzie gość od zera, stopniowo rozbudowuje