Wpis z mikrobloga

Ile może stać samochód bez odpalania silnika?

@Anonim5: mój stał rok, bo dostałem służbowy i prywatny gnił (dosłownie) na parkingu. Po roku odpaliłem, przejechałem się kilka km i sprzedałem za thermomiksa.
  • Odpowiedz
@Anonim5: jak samochód ma stać dłuższy czas to najlepiej odpiąć akumulator. Niektóre modele mogą mieć problem jeśli zbyt długo miały niskie napięcie np. Bmw i mini
  • Odpowiedz
@Anonim5: u mnie tak stał na trawie jak dostałem służbowe, tyle co go raz na jakiś czas odpaliłem.
Protip to odpięcie akumulatora- bez odpinania auto wytrzymało 3-4 tygodnie. Po odpięciu nawet po 2 miesiącach odpalał.

Przy dłuższym przechowywaniu to się zastają hamulce (pozdro jak zaciągniesz ręczny xD), włazi wilgoć i auto dosłownie zaczyna gnić. Potem koła się robią kwadratowe od stsnia i będzie Ci tłukło przy jeździe.
  • Odpowiedz
@Anonim5: Auto naprawdę długo może stać, bez większych konsekwencji, byle nie stało np. na trawie. Pomyśl o tych wszystkich autach z aukcji w USA które często tam po wypadku stoją z 2-3 miechy zanim trafią na aukcję, potem drugie tyle samego transportu do PL.
Niekiedy w rezultacie robi się auto nie odpalane pół roku, a zazwyczaj po podaniu prądu wszystko ładnie rusza.
Sam mam Vettę z USA która była nie
  • Odpowiedz
Ile może stać samochód bez odpalania silnika? U mnie już stoi 3 tygodnie z rozładowanym akumulator i zastanawiam się czy silnik się nie popsuje od tak długiego nieużywania.

@Anonim5: Przejedź się nim raz na jakiś czas, co by łóżyska czy jakie tam elementy ma samochód się odkształciły pod wpływem grawitacji. Ogólnie nic nie powinno być, ale sam mam civica z 2013 roku i jak uruchomiłem samochód po 2 miesiącach, to
  • Odpowiedz