Wpis z mikrobloga

Mirki z #robotyka
Czy korzystacie z ROSa(Robotic Operating System)?
Czy bylibyście zainteresowani tutorialami dotyczącymi ROSa, symulacji oraz budowania robotów z jego użyciem?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wiktor426: ROS to ciekawy system, ale nie ma dużo na ten tematu informacji ( praktycznych) . Na jakiej platformie pracowałeś z ROS ( Rasberry pi, BeagleBone, czy coś innego)? Jak coś opublikujesz to wołaj, chętnie przeczytam/obejrze jak uporam się z inzynierką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wiktor426: Ok :) Ja pierwszy raz usłyszałem o ROS jak szukałem informacji o Beaglebone black, i jeszcze też jak szukałem jak podłączyć czujnik laserowy firmy Hokuyo którego nie nabyliśmy ostatecznie do projektu.
  • Odpowiedz
@Wiktor426: To zależy na jakim poziomie chcesz pisać. Z podstaw budowania robotów i symulacji jest dużo tutoriali i raczej nic nowego nie opowiesz, chyba, że chcesz pisać o Jade (chociaż też może być już tego sporo, pracuje w Indigo więc nie jestem na bieżąco).
Jeśli ma to być coś ciekawego i świeżego to skup się na zaawansowanych rzeczach. Łączenie ROS control z Gazebo, używanie move_base, coś problemach jakie mogą sprawiać
  • Odpowiedz