Aktywne Wpisy

JanDzbanPL +57
Scifun założył patronite w celu szybszej produkcji materiałów i od tego czasu nic nie opublikował. W ciągu roku opublikował tylko jeden film o Titanie podzielony sprytnie na 3 filmiki - jeszcze przed założeniem patronite. 50k miesięcznie, 320k łącznie za nic. W ogóle mnie to nie dziwi że Polacy kupują pizzę z serem po 60zl ( ͡° ͜ʖ ͡°) #polskiyoutube #scifun
źródło: 1000019588
Pobierz
https://www.youtube.com/watch?v=mJxbSDpTUWc
Rumuński Pies użył mikrofonu w odpowiedzi na film #snakeiter XDDD
#kiszak
Rumuński Pies użył mikrofonu w odpowiedzi na film #snakeiter XDDD
#kiszak

Jeśli dobrze widziałem w specyfikacji, czujnik pobiera maksymalnie 4mA.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale przy podłączeniu pasożytniczym czujnik pobiera prąd także z linii danych, która w Arduino Uno ma wydajność ok. 20 mA, tak więc pewnie to będzie ograniczeniem.
Pytanie tylko, ile dokładnie mA pójdzie z pinu w Arduino, a ile z linii zasilającej połączonej przez rezystor z linią danych.
Czy przy podłączeniu trzema przewodami, prąd pobierany z linii danych jest minimalny, więc można go pominąć, np. przy 20 czujnikach?
Najsensowniejszym bezpiecznym i mądrym używaniem DS18b20 jest nie "parasite power" a prawdziwe zasilanie, czyli normalne 3 druty (gnd, 1wire, Vcc). Wtedy cały prąd, jaki DS18b20 pobiera z zasilania - idzie z zasilania.
W przeciwnym wypadku DS "kolekcjonuje" stan wysoki z linii danych do swojego małego wewnęrznego kondensatorka, by mu wystarczyło zasilania na czas stanów niskich na magistrali. Co oczywiście obciąża magistralę 1wire.
Sama magistrala 1wire w
@kwanty: to jakiś błąd chyba. Przecież wysyłasz "start measure" do wszystkich, bez adresu, i wszystkie równocześnie wykonują pomiar w tym samym czasie, a ty odliczasz dla spokoju te 1.5-2s, a potem odczytujesz po kolei wynik z każdeg.
1wire może szybkie nie jest, ale bez przesady - odczytanie wyniku z jednego czujnika, wraz z procedurą resetu trwa jakieś
Na razie mam 4 czujniki z Botlandu (podłączone dopiero 2), a kolejne płyną z Chin.
Muszę też zmienić to na połączenie przez 3 przewody.
Jeśli pojawią się jakieś problemy, będę próbował z tym
@szynka_reksia: Prosto i banalnie - RxD i TxD prost z pinów arduino, uart. I gadasz z nim jak z urządzeniem szeregowym, nie przejmując się wcale 1wire sprawami, timingami itd. Wszystkiego pilnuje ten układ.
http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS2480B.pdf
Przykładowo: zamiast pilnować timingów każdego bitu 1wire, arduino robisz "wyślij 'c1' na usart" i gotowe - DS sam wysyła reset do urządzeń na 1wire.
Jakbyś
@hrumque: Hmm... nie wiem jak to jest zaimplementowane, ja używałem bibliotek wysokopoziomowych, ostatecznie