Wpis z mikrobloga

Mirasy, ile potraficie przepłynąć basenów (25m albo 50m) na raz, bez odpoczynku? Pytam się tych co trenują, jak i zalegają na fotelach przez 3 miesiące i raz wybiorą się na basen. Oczywiście kraul.

#plywanie #plywajzwykopem #sport
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

2/3 razy w tygodniu mniej więcej po 45 min, ale staram się pływać nie tylko ciągiem. Zaczynałem od tego że ledwo jeden kraulem. To było jakoś ponad rok temu.
  • Odpowiedz
@MrFruu: średnio na treningach mam 2,2-3km (amatorka). Ale nie jest to pływanie ciągiem (takie pływanie nie zwiększa maksymalnej prędkości z jaką płyniesz -pełna analogia do interwałów w biegu).
Raz na jakiś czas robię rozpływanie - płynięcie leniwym tempem bez przerwy około 20minut na kilometr (40 basenów 25m bądź 20 * 50) i najdłuższe jakie zrobiłem to 5km (przeważnie 3-4km)
  • Odpowiedz
@MrFruu: technika. Nie szarpać się, tylko spokojnie i płynnie ciągnąć. Poproś o ósemka (deskę między nogi) i tak spróbuj. Plus oddechy. I pamiętaj. Dystans siedzi w głowie.
  • Odpowiedz
@MrFruu: jeśli za odpoczynek uznać dopłynięcie do końca basenu i zatrzymanie się na kilka sekund na kilka wdechów to 2 do 3 jak płynę kraulem bo mimo, że w 1h jestem w stanie dobić do setki to ciągle dostaję zadyszki.
  • Odpowiedz
@Patryk: to zacznij od rozgrzewki np 20 basenów i oddechy ćwicz. Wydychaj powietrze w trakcie cyklu tak żeby wziąć sam wdech. I taki mały protip przy wdechu starają się patrzeć do przodu.
  • Odpowiedz
@Patryk: zamiast odpoczywać przy ścianie pływaj co 4 długość np. strzałką na plecach, żabką dyrektorską czy jak tam chcesz, ważne żebyś mógł swobodnie oddychać. Jeszcze jakieś pół roku temu też brałem po 2-3 oddechy przy każdym nawrocie, ale jeden z ratowników poradził mi właśnie taki trening i mniej więcej miesiąc później po raz pierwszy przepłynąłem 1 km bez odpoczynku.
  • Odpowiedz
@totmes: z głowa nad woda? No wai od tego kark boli, a kondycje i tak mam niezła jak na grubasa. Odpowiedniego tempa nie potrafię ustawić i trzymać. Ps filmik mi mówi ze jest niedostępny
  • Odpowiedz