Wpis z mikrobloga

@angular: kernel, inaczej jądro, to podstawowa część systemu operacyjnego, odpowiedzialna m.in. za obsługę sprzętu czy zarządzanie procesami. Linux to jedno z najpopularniejszych jąder, używane głównie w telefonach komórkowych (Android) czy na serwerach, ale wielu ludzi (w tym i ja) lubi zbudowany wokół niego ekosystem na tyle, by korzystać z systemów linuksowych także na komputerze domowym.
  • Odpowiedz
@angular: @angular: w czym napiszesz, to będzie. Tzn. będziesz potrzebował jakiegoś języka assemblerowego by przygotować minimalne środowisko uruchomieniowe, ale potem możesz sobie pisać w czym chcesz. Normalnie się do tego C wykorzystuje, ale w celach badawczych robi się też inaczej, np. Microsoft Singularity było w dużej mierze w C# pisane. Każdy system musi mieć swój kernel, czy to ten na komputery, czy na komórki.
Nie jestem programistą, więc
  • Odpowiedz
@angular: Kernel Linuksa jest tworzony przez kilkaset różnych firm i organizacji.
Sam w sobie dla przeciętnego użytkownika "jest zbędny", gdyż nie widzi go. Nie pojawia mu się informacja, że pracuje na Kernelu, on siedzi głęboko schowany i cały czas pracuje.

To pierwszy program po bootloaderze jaki jest uruchamiany
  • Odpowiedz
@angular: a to się musisz zapytasz tych od giełdy czy HTF (co to jest w ogóle, bo mi wyszukiwarka za nic nie chce nic sensownego znaleźć?), ale wątpię. Ci od embedded to wykorzystują, bo Linuksa sobie możesz wziąć i zmodyfikować, trzymając się tylko kilku podstawowych reguł (przede wszystkim tego, by później opublikować to, co zrobiłeś), a są takie, że w ogóle nic nie musisz (np. jądro BSD), więc łatwo Ci
  • Odpowiedz
@angular: nie. Zawodowo to jestem rencistą ;). Tyle że lubię Linuksa i mam kilku kolegów programistów-linuksiarzy, zdarzyło mi się też przeczytać książkę Tanenbauma o tworzeniu systemów operacyjnych.
  • Odpowiedz