Wpis z mikrobloga

@razor535: poszłabym do pracy, gdzie potrzebny jest JS. Książki, kursy i szkolenia nauczą cię rozwiązywać problemy z książek, kursów i szkoleń. Znajdź firmę, gdzie pisze się w JS, powiedz wprost "nie umiem, ale chcę się nauczyć", umów się na trzy miesiące pracy za grosze a potem za dużą stawkę. Wtedy się nauczysz, bo przynajmniej będzie ci zależało (a i pracodawcy będzie zależało).
  • Odpowiedz
@razor535: pff, firmy (duże, międzynarodowe korporacje) akurat takich lubią. Płacą miedzią, a wychowują sobie jak nie złotych, to chociaż srebrnych pracowników. To najprostsza droga. Trudniejsza (oczywiście lepsza, ale kosztująca więcej) to pójście na informatyczne studia, po których będziesz potrafił programować w czymkolwiek, bo nagle język nie będzie problemem. Tyle, że na to trzeba kilku (3-5) lat. Javascript to marna docelowa opcja, ale jak się chcesz zaczepić, to odrób frycowe w
  • Odpowiedz
@M4ks: na wstępie zaznaczę, że nie jestem żadnym fanboyem, ani nie zamierzam Cię atakować. Chciałbym się dowiedzieć Waszej opinie, bo sam jakiś czas temu zastanawiałem się w który język pójść.

W JS masz frontend i backend. Możesz też zrobić aplikacje mobilne. W pythonie nie zrobisz aplikacji mobilnych - Kivy z tego co wiem to nie zabardzo działa. Robiąc jakąkolwiek stronę to i tak musisz JSa użyć - chyba, że używasz
  • Odpowiedz
W JS masz frontend i backend. Możesz też zrobić aplikacje mobilne. W pythonie nie zrobisz aplikacji mobilnych

@ufik78: aplikacje mobilne w JS, spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy mowisz o apkach w HTMLu albo w pokreconych frameworkach? Nikt powazny nie robi apek na mobile w niczym innym niż natywne, z bardzo wielu względów.

W przeglądarce wyboru poza JSem nie ma - to też mowiłem, że frontend niebardzo bez JSa -
  • Odpowiedz
@M4ks: jednak sporo firm buduje hybrydowe aplikacje mobilne - z tego co wiem Gmail jest tak napisany.

There are a number of well-known hybrid mobile applications available in app stores. Some of my favorites include Basecamp, Instagram, Yelp, Untappd, and SydJS. If you’re looking for more examples, you can check out the showcases for PhoneGap, Ionic, Telerik Platform, and AppGyver.

Coffescript traci na popularności (z tego co wiem), reszty nie znam
  • Odpowiedz
jednak sporo firm buduje hybrydowe aplikacje mobilne - z tego co wiem Gmail jest tak napisany.

@ufik78: tylko, że to nadal są nakładki i frameworki.

Co do popularności Node -
  • Odpowiedz
@M4ks: ok, ale to obala troszkę Twoją tezę, że wszyscy poważni gracze robią tylko natywne aplikacje.

Jasne, że Java jest popularniejsza, ale czy python... tego już nie byłbym taki pewien szczególnie jeśli mówimi o backendzie, ale mogę się mylić. Jednak na tej liście jest sporo dużych graczy: eBay, PayPal, GoDaddy, Heroku, Microsoft, Trello czy Yammer...

Ok, może nie jest w tym nic dziwnego, ale nie każdy kto np. wcześniej programował tylko w
  • Odpowiedz