Wpis z mikrobloga

@M4ks: dziekuję, przypomniałeś mi dlaczego nie warto prowadzić dyskusji na wykopie.

Nikt powazny nie robi apek na mobile w niczym innym niż natywne

pokazałem Ci, że jednak robią poważne firmy inne apki niż natywne - OBALONE

tylko node.js, rozwiązanie fajne, młode i jakoś nie wierzę, by przeszło
  • Odpowiedz
pokazałem Ci, że jednak robią poważne firmy inne apki niż natywne - OBALONE

@ufik78: pokazałeś, że robią używając frameworków firmy trzeciej. I akurat ten jeden korzysta z JSa. Obaliłeś... eee.. niewiadomo co. Pokazałeś, że ktośtam robi apki korzystając z JSa. Brawo. Tak samo robią np. w Javie (RoboVM pod iOS) czy wręcz natywnie na zdaje się Windows 8 i 10.

pokazałem Ci pierwszą, lepszą znalezioną w googlach listę z firmami z mainstreamu (chyba, że inaczej definiujesz mainstream) -
  • Odpowiedz
@M4ks: dziękuję za dyskusję widać, mam za małą wiedzę, żeby z Tobą rozmawiać. A Ty nie czytasz uważnie tego co napisałem i podesłałem.

• Odpowiedz
dziękuję za dyskusję widać, mam za małą wiedzę, żeby z Tobą rozmawiać. A Ty nie czytasz uważnie tego co napisałem i podesłałem.

@ufik78: skoro uważasz, że cokolwiek w języku zmienia fakt, że jakas biblioteka do niego ma callbacki - to pozostaje mi się tylko niestety zgodzić.
  • Odpowiedz
@M4ks: @ufik78: ależ zacięta dyskusja. Moim zdaniem @M4ks ma w większości rację.

-W bardzo wielu językach da się, a co więcej pisze się asynchronicznie z użyciem pętli komunikatów. (np .NET).
-Javascript nie jest językiem funkcyjnym, chociaż ma pewne jego cechy. Wiekszość implementacji nowych elementów języka pochodzi ze Scali.
- Node.js ma swoje określone zastosowania. Jako middleware jest tak dobry jak scala, a o wiele łatwiej zacząć go
  • Odpowiedz
@bazingaxl: Python jest ok. Praca też się znajdzie. W ogóle nie rozumiem tego, że coś jest lepsze od drugiego i przekonywanie się o tym nawzajem. Niech każdy używa tego co pozwoli mu osiągnąć cel. To takie proste.
  • Odpowiedz
@ufik78: Niestety. Kiedy zaczynałem 5 lat temu pisać w node.js wydawał mi się fajny i nie mainstramowy, teraz niestety przestaje taki być. Jeśli szukacie zatem fajnej alternatywy i kierunku w którym warto się rozwijać (no chyba że frontend) oraz czegoś co za parę lat też ma szansę być bardzo popularne to polecam Scale.
  • Odpowiedz
@regis3: tak, słyszałem sporo dobrego o Scali. Pożyjemy zobaczymy, ale jak to mówi M4ks w razie czego wystarczą 3 godziny... ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@regis3: z php to sam nie wiem, dziwny rynek w polsce placa jak pani na kasie a za granicami to moze 10-15% mniej niz java i mozna na bali jechac ;) w koncu kodu do tego jest pelno do naprawy

ale nie wiem sam, jak ktos bardzo chce w programowanie ale ma braki z matma i mysleniem to moze byc dobry start
  • Odpowiedz
Tak na marginesie dokładnie widać co stoi za olbrzymim sukcesem node.js. Fun i prostota rozwiązań :)

@regis3: wiesz, to mi przypomina troche historię Railsów, czy wcześniej PHP, a ostatnio np. Scali - railsy tez miałby być silver-bullet, cały świat miał pisać w Ruby, bo wiadomo, cuda i tak dalej. I miał swoje 5 minut, nadal istnieje, ale czy ciągle jest cool i trendy? No nie, bo w to miejsce wskoczył node. Tak samo wcześniej wskoczył PHP w miejsce starego ASP (jeszcze bez .NET) czy JSP i całej ciężkiej Javy enterprise.

nie mowie ze js lepszy, mowie tylko ze statystycznie latwie podlapac staz i prace i jest hype ktory z 1-3lata potrwa a python idzie do przodu powolutku i za
  • Odpowiedz
wiesz, to mi przypomina troche historię Railsów, czy wcześniej PHP, a ostatnio np. Scali - railsy tez miałby być silver-bullet, cały świat miał pisać w Ruby, bo wiadomo, cuda i tak dalej. I miał swoje 5 minut, nadal istnieje, ale czy ciągle jest cool i trendy? No nie, bo w to miejsce wskoczył node. Tak samo wcześniej wskoczył PHP w miejsce starego ASP (jeszcze bez .NET) czy JSP i całej ciężkiej Javy
  • Odpowiedz
@M4ks: mimo, że różnimy się w pewnych sprawach (pewnie z racji różnic w doświadczeniu i pewnie w technologiach) to czasami jednak piszesz sensownie.
  • Odpowiedz