Wpis z mikrobloga

@edgar_k: Ty chyba czegoś nie rozumiesz. Istnieje operator który porównuje czy dwie zmienne mają tą samą wartość oraz są tego samego typu. To ty właśnie na siłę próbujesz udowodnić że coś jest spieprzone. Znajomość API języka jest konieczna żeby w nim pisać i nie robić baboli. Dla mnie to jest tak jakbyś miał porównać konia i telefon. W jaki sposób chcesz to zrobić? Czy istnieje jedno poprawne prawilne rozwiązanie tego
  • Odpowiedz
@Shadi: A widzisz. Sam język jakoś mi idzie, ale nie chce mi się go uczyć, bo pracuję i będę pracował w ABAP-ie, ale większym problemem jest matematyka tutaj. Nie jest mega trudna, ale nie mam czasu i chęci na nią. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ty chyba czegoś nie rozumiesz. Istnieje operator który porównuje czy dwie zmienne mają tą samą wartość oraz są tego samego typu. To ty właśnie na siłę próbujesz udowodnić że coś jest spieprzone. Znajomość API języka jest konieczna żeby w nim pisać i nie robić baboli. Dla mnie to jest tak jakbyś miał porównać konia i telefon. W jaki sposób chcesz to zrobić? Czy istnieje jedno poprawne prawilne rozwiązanie tego problemu?

@hajs86
  • Odpowiedz
cały świat robi to lepiej, prosciej,

@edgar_k: np w pythonie trzeba samemu zadbać o rzutowanie bo inaczej też wychodzą bzdury. To jest to twoje lepiej i prościej? Skoro jakiś język jest dynamiczny to chyba jest oczywiste że żeby w nim coś napisać trzeba tą dynamiczność ogarniać i wiedzieć na jakich zasadach działa.
  • Odpowiedz
np w pythonie trzeba samemu zadbać o rzutowanie bo inaczej też wychodzą bzdury

@hajs86: gdzie te bzdury niby wychodza? Jedyna bzdura jaką kojarze w pythonie jest różnica między () a (,) - ale to tez ma jakaśtam semantykę powiedzmy.

Skoro jakiś język jest dynamiczny to chyba jest oczywiste że żeby w nim coś napisać trzeba tą dynamiczność ogarniać i wiedzieć na jakich zasadach
  • Odpowiedz
@edgar_k: ee php tego nie robi? Chyba że tak chcesz? W PHP porównuje się === , chyba że tego nie wiesz...

I to że nie znasz innego języka, który castuje przy porównaniu do stringa, to oznacza z twojej niewiedzy, lepiej poucz się więcej na temat języków programowania, niż wylewać swoje żale.

ps. przykład w JSie jako dowod twojej niewiedzy: (test = { }) == "[object Object]"
  • Odpowiedz
ee php tego nie robi? Chyba że tak chcesz? W PHP porównuje się === , chyba że tego nie wiesz...

I to że nie znasz, to oznacza z twojej nie wiedzy :) Zobacz JavaScript :)

@Klopsztanga: a ten dalej swoje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Macie syndrom sztokholmski czy jak? Jakby kazali wam każde porównanie robić dwa razy, bo czasem to pierwsze sie nie uda, to napisze,
  • Odpowiedz
@edgar_k: a co do drugiego mojego zdania co masz do powiedzenia?

A co do tego syndromu.... to nie mamy, po w stosunku do nas 2, ten operator jest bardzo przydatny w programowaniu bez deklarowania typow zmiennych. I to nie jest głupie, wręcz przyjemne, jak ktoś wie jak z tego korzystać.

To tak jakbyś się czepiał C++ deklarowania zmiennych. Fucklogick.
  • Odpowiedz